Svet
1116 ogledov

Trump odstopa od iranskega jedrskega sporazuma

Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump je povedal, da ZDA odstopajo od sporazuma.

"Danes razglašam, da se ZDA umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma." Donald Trump je sprejel odločitev o odstopu od iranskega jedrskega sporazuma. Hkrati bo uvedel najvišje možne ekonomske sankcije proti Iranu.

Trump je dejal, da je lani oktobra in januarja letos povedal, kateri pogoji morajo biti izpolnjeni, da bodo ZDA še naprej podpisnice sporazuma. To se ni zgodilo. Po pogovorih, ki jih je imel z Nemčijo in Francijo ter državami na Bližnjem vzhodu, je prišel do spoznanja, da sedanji sporazum ne preprečuje možnosti, da bi Iran razvil jedrsko orožje. Obljube, ki jih je dal Iran, je označil za laži.

Trump je prepričan, da bi lahko dosegli konstruktiven dogovor, ki bi zajemal tako iransko jedrsko orožje kot druge programe. Napovedal je, da bo skupaj z zazvezniki še naprej iskal rešitev za iranski problem.

Eden od razlogov, zakaj Trump nasprotuje sporazumu, je ta, da sporazum ne vključuje programa balističnih raket. Pogajalci so se namreč pri sklepanju sporazuma osredotočili zgolj na jedrski program, saj naj bi v nasprotnem primeru dogovor zelo težko sklenili. Moti ga tudi dejstvo, da je sporazum časovno omejen. Meni, da se bo Iran po izteku petnajstletnega obdobja vrnil k izdelovanju jedrskega orožja. 

Trump je hkrati povedal tudi, da je državni sekretar Pompeo na poti v Severno Korejo, kjer naj bi se sestal s tamkajšnimi predstavniki oblasti.

Hassan Rohani | Avtor: Epa Epa

Kakšni so odzivi?

Iranska državna televizija je Trumpovo odločitev označila za napačno, nezakonito in za spodkopavanje mednarodnih sporazumov. Iranski predsednik Hassan Rouhani je dejal, da ZDA niso še nikoli izpolnile svojih obevznosti ter da se tako ponavlja zgodovina. 

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je odločitev označil za pravo in pogumno. Globoko je hvaležen Trumpu za odločitev, da ZDA odstopijo od sporazuma. Po njegovem mnenju je namreč iranski sporazum recept za katastrofo. Trumpovo odločitev so že pozdravili tudi v Savdski Arabiji. 

Evropski voditelji so danes še enkrat potrdili svojo podporo iranskemu jedrskemu sporazumu. Zavzeli so se za nadaljnjo učinkovito implementacijo sporazuma z vseh strani. EU je pripravljena implementirati dogovor toliko časa, dokler se bo Iran dral svojih obvez. Franocski predsednik Emmanuel Macron je prek twitterja sporočil, da Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo ameriško odločitev. Visoka predstavnica EU Federica Mogherini pričakuje, da bo mednarodna skupnost še naprej izvajala dogovor. 

Nekdanji zunanji minister John Kerry meni, da odstop od dogovora ni smiselen. Prepričan je, da je trenutni dogovor dober. Trump je Kerryju prek twitterja že odgovoril, da je "(Kerry) imel svojo priložnost in jo zapravil. Ne vmešavaj se v pogajanja John, škoduješ svoji državi," je zapisal.

Kelly Magsamen, ki se je v času Georgea W. Busha in Baracka Obame več let ukvarjala z Iranom, je zgrožena nad dejstvom, da bo z eno takšno potezo izničenega toliko dela. Beatrice Fihn iz Mednarodne pobude za prepoved jedrskega orožja (ICAN) je odločitev označila za neumno. "Ne morem verjeti, da mora preostanek sveta v tem trenutku prenašati to. Kot da nimamo drugih problemov?"

donald trump Svet ZDA ostajajo del iranskega jedrskega sporazuma

Katere so ključne točke sporazuma?

Iranski jedrski dogovor je mednarodni sporazum, ki so ga leta 2015 podpisali Iran, pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija. Sporazum predvideva zamrznitev jedrskih aktivnosti Irana za 15 let, inšpektorjem Združenih narodov daje pravico do napovedanih pregledov. V zameno so države podpisnice odobrile delno olajšanje nekaterih sankcij zoper to državo. 

Centrifuge - Število centrifug za bogatenje urana bo Iran zmanjšal z 19.000 na 6000 za prihodnjih deset let. Glede na sporazum lahko centrifuge obogatijo uran le do nižje stopnje 3,67 odstotka, kar je dovolj za delovanje jedrskih elektrarn, medtem ko je za jedrsko orožje je potreben 90-odstotni visoko obogateni uran.
Zaloge urana - Iran bo drastično znižal svoje zaloge nizko obogatenega urana z 12 ton na 300 kilogramov. Omejitev bo spoštoval 15 let.
Jedrski reaktorji - Raziskovalni reaktor Arak bo zgrajen tako, da kot jedrskega odpadka ne bodo mogli proizvajati plutonija. Brez te določbe bi lahko letno pridobili dovolj plutonija za dve bojni konici. Na skrivaj zgrajeni reaktor za bogatenje urana Fordov pa bodo spremenili v jedrski raziskovalni center.
Inšpekcije - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) bo redno in temeljito pregledovala jedrska prizorišča in tako zagotovila, da jih ne izkoriščajo v vojaške namene.
Gospodarske sankcije - Gospodarske sankcije Zahoda na izvoz nafte iz Irana, bančništvo in druga področja bodo odpravili.
Embargo na orožje - Prepoved Združenih narodov glede uvoza in izvoza orožja bo ostala veljavna še nadaljnjih pet let. Tuja dobava za balistični raketni program Teherana pa bo prepovedana še osem let.
Mehanizem uvedbe sankcij - Iran in šesterica držav so se dogovorile o mehanizmu ponovne uvedbe sankcij, če bo Teheran kršil sporazum.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 09:13 10.maj 2018.

    Dumb Trump........ali bo tokrat EU spoznalo ,da imajo opravka z norcem ,ki ogroža celi svet .