Svet
9514 ogledov

Drvimo k tretji svetovni vojni?

Sirija EPA
Vprašanje, ki se zastavlja po zadnjem zaostrovanju med Rusijo in ZDA.

Zaradi vse resnejše situacije zadnjih dni, ko si ZDA in Rusija grozita z medsebojnim obračunom v Siriji, je BBC vprašanje, ali svet drvi k tretji svetovni vojni, zastavil več strokovnjakom za zunanjo politiko.

"Tretja svetovna vojna ni možna," trdi Shashank Joshi, varnostni analitik Britanskega kraljevega inštituta, strokovnjak za Bližnji vzhod in Južno Azijo, ki hkrati vendarle opozarja: "To je morda obdobje največjega trenja najmočnejših sil. Slednje vodijo nacionalisti, kar seveda otežuje, da katerakoli država popusti v tej krizi."

"Ne, ne verjamem, da bo prišlo do tretje svetovne vojne," odgovarja tudi Tom Donnelly, ameriški obrambni in varnostni strokovnjak. Dodaja, da do ameriškega in ruskega spopada vendarle lahko pride, saj da Rusi demokracijo smatrajo kot slabo in neučinkovito ureditev.

Donald Trump Svet v strahu Svet Podmornice, ladje in rakete pripravljene

Veliko verjetnost za tretjo svetovno vojno omenja Sergej Markov, direktor Inštituta za politične študije v Moskvi, ki izpostavlja, da so zahodni voditelji prepričani, da so močnejši od Rusije.

"Ne bomo imeli tretje svetovne vojne," je prepričan direktor Kitajskega inštituta Steve Tsang, ki opozarja tudi na krizo s Severno Korejo in pri tem izpostavlja, da ima svet trenutno več nepredvidljivih močnih igralcev.

Da smo že priča tretji svetovni vojni, je po drugi strani prepričana Lina Khatib, strokovnjakinja za Bližnji vzhod z britanskega Chatam inštituta. "Kriza v Siriji je že postala globalna. Več je konfliktov, ki vključujejo več mednarodnih akterjev. To je postala nova vrsta vojne, preko posrednikov."

Svet 27.05.12, sirija, demonstracije, Free Syrian Army, vojaska vaja v opusceni Razlog Svet Rusi ne izključujejo vojne z ZDA

"Upam, da ne bo tretje svetovne vojne," na vprašanje BBC-ja odgovarja Patricia Lewis, mednarodna varnostna strokovnjakinja, ki največjo nevarnost za vojno vidi v rušenju barier v smislu sprejemanja masovnega uničevanja.

Strokovnjaki so odgovarjali tudi na vprašanje, kdaj naj bi svet resnično začelo skrbeti. "Takrat, ko bodo Američani začeli pobijati ruske vojake," meni Sergej Markov. "Mednarodna skupnost je v glavnem ingorirala krizo v Siriji. Če bomo še naprej sedeli in gledali, bo konflikt le še naraščal in udaril vse nas, preden se bomo v resnici zavedali nevarnosti," pa opozarja Lina Khatib.

Napad s kemičnim orožjem Novo v Siriji Svet S kemičnim orožjem pobili več kot sto ljudi

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • chicar 08:13 14.april 2018.

    Saj traja ta že vsaj 12 let, ampak o globalnem razponu se bo pričelo govoriti čez kako desetletje, ko bodo na dan prihrumeli še kakšni dokumenti, skrivnosti in misije, Trumpova kompanija nima v žepu niti približno za kakršnokoli albansko pecivo, ...prikaži več napram Kitajcem, Iranu , Indiji in Rusom. Tak konflikt bi najverjetneje trajal najdlje 3 mesece, EU bi po 7 dneh svoje strahopetnosti ugotovila, da nima smisla in bi se obrnila kontra NATO in ZDA.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 05:53 14.april 2018.

    Ne vem kaj še delamo v NATO-tu,sej mamo opravka s samimi kreteni,ki nas "uspešno"peljejo v 3.WW??

  • Avatar Leon
    Leon 19:32 13.april 2018.

    Vse vojne so se začele zaradi pridobitve materialnih dobrin in ozemlja ! Ob tem je največje zlo ,kadar skupina trgovcev smrtjo izbere za predsednika idiota ,ki ima prst na sprožilcu .