Svet
1893 ogledov

Podmornice, ladje in rakete pripravljene

Donald Trump EPA
Ameriške vojaške sile so v pripravljenosti na morebiten napad na Sirijo. Čakajo le Trumpov ukaz. Ta sicer umirja žogico, češ, da ni nikoli rekel, kdaj bo do napada prišlo.

Dve plovili ameriške vojaške mornarice, oborožena z raketami Tomahawk sta na položajih in pripravljena na izvrševanje ukazov. Pripravljene so tudi ameriške vojaške podmornice, čakajo na ukaz ameriškega predsednika Donalda Trumpa, piše CNN.

Slednji je prek Twitterja sporočil, da lahko do napada na cilje v Siriji pride kmalu ali pa sploh ne tako kmalu. "Nikoli nisem rekel, kdaj bo prišlo do napada na Sirijo," je danes zjutraj po lokalnem času tvitnil Trump. V tvitu je še zapisal, da so v vsakem primeru ZDA pod njegovim vodstvom naredile veliko delo s tem, ko so regijo rešile Islamske države.

Trump je včeraj z jutranjim tvitom z opozorilom Rusiji, naj se pripravi na to, da bodo ZDA z raketami napadle Sirijo, sprožil vznemirjenje po svetu.

Kasneje je sicer Bela hiša njegove grožnje nekoliko omilila, češ da vojaški napad ZDA na Sirijo ni edina možnost za rešitev sirskega konflikta.

Raketni napad bi bil odgovor na domnevni kemični napad v sirskem mestu Duma pretekli konec tedna, za katerega Zahod krivi sirskega predsednika Bašarja al Asada. Rusija vztrajno brani svojega zaveznika Asada pred obtožbami.

Donald Trump Opozorilo Svet Prek Twitterja napovedal raketni napad na Sirijo

Pozivi k zadržanosti

Sirski predsednik Bašar al Asad je medtem posvaril pred kakršnim koli zahodnim posredovanjem v Siriji, ki bi po njegovih besedah "še bolj destabiliziralo regijo".

Po okrepitvi napetosti je k zadržanosti danes pozvala tudi Moskva. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je posvaril, da se je "izjemno pomembno" izogniti korakom, ki bi spodbudili dodatne napetosti. Nadaljnje stopnjevanje bi bilo slabo za celoten mirovni proces v Siriji, je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Poudaril je še, da poseben komunikacijski kanal med ameriško in rusko vojsko deluje in ga uporabljata obe strani. Kanal je namenjen preprečevanju morebitnih incidentov med vojskama obeh držav.

Napad s kemičnim orožjem Novo v Siriji Svet S kemičnim orožjem pobili več kot sto ljudi

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • jozicamurn 22:55 12.april 2018.

    jewSA skupaj z šeriatom VB, bodo dobili po buči, ker so si to že zdavnaj zaslužili. Francoski liberalčki pa se bodo pobrali domov in jedli njihov smrdeč sir ter bili tiho. Drugega jim ne bo preostalo. Go Assad and Russia! ...prikaži več Vsi imamo dosti teh laži NATO teroristov, iskreno. Brez argumentov napadajo Rusijo, ker so sami zelo slabi v politiki in lepše ne znajo. Anglosaksonski drogeraški klan se vzdržuje samo z lažmi skupaj z EU.

  • Avatar praufo
    praufo 15:45 12.april 2018.

    seveda pa mora biti tudi RS pripravljena kot članica nata, čeprav ne vem kaj imamo mi s to Sirijo ... no če bo udeležba zadostna, se obeta kakšen dober posel in nekaj dobrih službic v Brukslu tam za 20jurjev ... ...prikaži več seveda za izbrance ... ne zatiste, ki nimajo za škornje

  • Avatar praufo
    praufo 15:37 12.april 2018.

    pokakal se bodo ...