Svet
793 ogledov

Skrivno srečanje z ameriškim gostom

Svet 08.01.12, kim jong un, severna koreja, foto:epa EPA
Severnokorejski voditelj se je v Pjongjangu na skrivaj srečal z ameriškim gostom.

Direktor ameriške obveščevalne agencije Cia in kandidat za zunanjega ministra ZDA Mike Pompeo se je po poročanju ameriških medijev v Pjongjangu na skrivaj srečal s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Do srečanja, ki naj bi predstavljalo priprave na neposredne pogovore med predsednikom ZDA in Kimom, naj bi prišlo na velikonočni vikend.

Predsednik ZDA Donald Trump je že v preteklosti nakazoval obstoj pogovorov s Pjongjangom na visoki ravni, a srečanje Pompea in Kima bi predstavljalo srečanje med predstavniki ZDA in Severne Koreje na najvišji ravni od leta 2000. Takrat se je takratna državna sekretarka Madeleine Albright v Pjongjangu srečala s Kim Jong-ilom.

O poti Pompea v Severno Korejo je prvi poročal Washington Post, Bela hiša pa poročil še ni komentirala. Pompeo sicer še čaka na potrditev v senatu za položaj državnega sekretarja, potem ko je Trump odstavil Rexa Tillersona.

Donald Trump, Melania Trump Saj ni res, pa je Svet Donald Kimu: "Moj je večji od tvojega. In dela!"

Trump je sicer čez dan zmedel novinarje, ko je potrdil, da se je tudi sam že pogovarjal z voditeljem Severne Koreje, kar je tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders potem zanikala, ampak potrdila, da pogovori na visoki ravni že tečejo.

Severna Koreja je bila tudi glavni del pogovorov Trumpa z japonskim premierjem Shinzom Abejem, ki je ameriškega predsednika obiskal že drugič. Sestala sta se na Trumpovem posestvu Mar a Lago na Floridi.

Trump je dejal, da je v igri za gostitev njegovega srečanja s Kimom pet prizorišč, med katerimi ni nobeno v ZDA. Potem je dejal, da bo do srečanja prišlo v začetku junija ali prej, morda pa se to sploh ne bo zgodilo.

"Imel bom zelo dobro srečanje ali pa ne bom imel dobrega srečanja. Bomo videli. Morda srečanja niti ne bo," je dejal Trump, ampak menil, da gre za veliko priložnost za rešitev svetovnega problema.

Kim Jong-un Lokalni mediji Svet Kim Jong-un in njegove "nadnaravne moči"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.