Svet
700 ogledov

Trump na Kitajskem plačal 250-krat toliko davkov kot v ZDA

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico Epa
Časopis New York Times je v okviru serije člankov o davkih in financah predsednika ZDA Donalda Trumpa, objavil informacijo, da ima Trump bančni račun tudi na Kitajskem in da je tam od leta 2013 do leta 2015 plačal skoraj 190.000 dolarjev davkov.

Informacija odmeva, ker Trump in njegovi zavezniki pred volitvami ostro napadajo demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna, da je popustljiv do Kitajske ter izpostavljajo posle njegovega sina Hunterja Bidna na Kitajskem. Hunterju Bidnu na primer očitajo, da je odprl bančni račun skupaj s kitajskim poslovnežem.

Trumpovo hotelsko podjetje pa si je dolga leta prizadevalo za razne projekte na Kitajskem, vendar brez uspeha. Kljub temu je med iskanjem pogodb za licence plačal skoraj 190.000 dolarjev davka Pekingu. Kitajska je tudi ena od le treh tujih držav, kjer ima Trump bančni račun. Poleg Kitajske sta to še Velika Britanija in Irska.

Pred kratkim so sicer razkrili, da je Trump v ZDA plačal le 750 dolarjev davkov. 

Odvetnik Trumpove organizacije Alan Garten je zatrdil, da na Kitajskem niso nikoli sklenili nobenega posla, preko bančnega računa pa tudi ni šlo nič drugega denarja kot le tisto, kar so morali plačati za davke, ko so skušali pridobiti hotelske posle.

Trump trdi, da je Hunter Biden od Kitajske dobil 1,5 milijarde dolarjev in to, ko je na službeni poti leta 2013 spremljal očeta podpredsednika ZDA. Obtožba je izmišljena, saj je šlo le za ciljno vrednost poslov investicijskega podjetja, pri katerem je imel Hunter Biden 10-odstotni delež.

Joe Biden je v času predvolilne kampanje objavil vse svoje finančne informacije in davčne napovedi, kjer ni niti sledu o sumljivih poslih na Kitajskem ali kje drugje. Trump pa še vedno ni objavil svojih davčnih napovedi, niti vsebinskih finančnih informacij, na primer o tem, komu je koliko dolžan. Na nedavni javni tribuni je posredno priznal, da je res dolžan 400 milijonov dolarjev.

New York Times je prej med drugim objavil informacijo o Trumpovih dolgovih in o tem, da je leta 2016 in 2017 v ZDA plačal le po 750 dolarjev dohodnine, čeprav se je sam hvalil, da je milijarder in da je služil težke milijone.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • leonardo 10:28 22.oktober 2020.

    No vidite, to je zaveden državljan. Pravi za predsednika države. Verjetno je zato tako jezen na Kitajce?

Sorodne novice