Svet
120 ogledov

Trump odrinil črnogorskega premiera

Trump, Bruselj EPA
Ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu je bil "na poti" črnogorski premier.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa so kamere na vrhu Nata v Bruslju ujele v trenutku, ko je precej grobo odrinil črnogorskega predsednika vlade Duška Markoviča, ki je hodil pred njim.

(Pre)močan stisk rok

To pa ni bil edino nerodno srečanje s katerim od voditeljem na bruseljskem vrhu. Nekaj ur pred tem se je ameriški predsednik srečal z novoizvoljenim predsednikom Francije Emmanuelom Macronom, njuno rokovanje pa je bilo tako močno in dolgo, da so, kot poročajo tisti, ki so bili prisotni, njuni členki pobledeli. 

Trump in Macron | Avtor: EPA EPA

Od članic zakteval več denarja

V Bruslju pa ni odmevalo le Trumpovo vedenje, pač pa tudi govor, ki ga je namenil voditeljem držav članic Nata. Trump jih je namreč pozval, naj končno prevzamejo pošten delež pri zagotavljanju skupne obrambe in postavil pod vprašaj zadostnost zastavljenih ciljev. Ocenil je, da je cilj dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambo nezadosten oziroma "goli minimum".

Največ prahu pa dviga vprašanje, zakaj ni Trump izrecno podprl temeljnega zavezniškega člena o skupni obrambi.

Potem ko je ameriški obrambni minister James Mattis pred meseci v Bruslju poudaril, da Nato ostaja pomemben temelj za ZDA in celotno čezatlantsko skupnost, in ko je zatem zunanji minister Rex Tillerson to sporočilo ponovil, Trump danes ni izrecno podprl Nata, konkretno temeljnega zavezniškega načela o skupni obrambi.

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je v odzivu na dvome in razočaranje poudaril, da je bil Trump jasen tako glede ameriške zavezanosti zvezi Nato kot glede pričakovanj, da naj zaveznice vendarle prevzamejo pošten delež pri zagotavljanju skupne obrambe, poroča STA.

Komentarjev 17
  • Bojker 15:01 29.maj 2017.

    Namesto, da bi začel obiskovati tečaje lepega obnašanja je rajši zavil v fitnes in si začel nabirati moči, da bi kasneje lahko svojo moč v rokah uporabljal pri rokovanju z raznimi svetovnimi politiki. Pri gledanju košarke po televiziji pa mu ...prikaži več je ostalo v spominu, kako nekoga lahko elegantno odrineš in se postaviš predenj. Zdaj lahko samo pričakujemo, kako bo nekega ubogega politika nokavtiral, češ, ja hudiča, kaj ne veš, jaz sem Donald Trump, predsednik ZDA. Upam, le to, da ga dolgo časa ne bomo gledali po televiziji in v ostalih medijih.

  • Bojker 15:01 29.maj 2017.

    Donald Trump je navaden KLOVN. Zanj so bile volitve in sama izvolitev za predsednika ZDA, ena sama IGRA, AVANTURA ..., nekaj novega, nekaj, kar do zdaj še ni probal. Lahko bi celo dejal, da je ameriški predsednik Donald Trump utelešenje ...prikaži več otročička Donalda Trumpa izpred šestdesetih let, le da je skakanje po peskovniku in delanje peščenih figuric zamenjal z vodenjem največje svetovne velesile. Ko se je zavedel, da je postal novi predsednik ZDA, je bilo že prepozno. Hitro se je znašel v kotlu ameriške politike, začel je na hitro sestavljati svoj štab, razni lobiji pa so prežali nanj kot jastrebi … Kaj se je vmes dogajalo, ne ve nihče.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 13:55 27.maj 2017.

    Bolj zanimivo je to, da so na vrhu G7 ostali politiki zeleli sprejeti izjavo o mobilnosti beguncev, Trump pa jih blokiral in poudaril predvsem to, da ima drzava pravico varovati suverenost svojih mej in kontrolirati migracije. Na koncu bomo evropejci ...prikaži več hvalezni Trumpu, da bo obvaroval Evropo pred nasimi lastnimi politiki, ki so ocitno izgubili stik z volivci.