Svet
2146 ogledov

Trump okrcal sosede in sošolce strelca s Floride

Streljanje na srednji šoli v Parklandu
V prvem odzivu na streljanje na Floridi je bil predsednik ZDA kritičen do sosedov in sošolcev strelca.

Donald Trump se je na tragičen dogodek na srednji šoli na Floridi najprej odzval s tvitanjem. Obregnil se je ob sosede in sošolce, ki so "vedeli, da je bil strelec velik problem", a tega niso prijavili. 

Sosedje in sošolci Nikolasa Cruza, ki je v strelskem pohodu ubil 17 ljudi in jih ranil več kot 50, so ga opisali kot težavnega najstnika, ki je pogosto grozil in nadlegoval sošolce. Govoril je o ubijanju živali, se fotografiral z orožjem in se s tem bahal na družbenih medijih. 

Trump je v tvitu zapisal, da je bilo veliko znakov, ki so kazali na to, da ima strelec duševne težave, poleg tega je bil izključen iz šole zaradi nesprejemljivega vedenja. 

Trump je kasneje stopil pred kamere in napovedal, da se bo spopadel s težavami, ki so na področju duševnega zdravja. "Noben otrok, noben učitelj ne bi nikoli smel biti v nevarnosti v ameriških šolah. Noben starš se ne bi smel bati za življenje svojih otrok, ko jih zjutraj poljubi v slovo," je dejal. V svojem nagovoru pa ni spregovoril o morebitnih spremembah na področju dostopnosti orožja. 

Streljanje na srednji šoli v Parklandu | Avtor: Profimedia Profimedia

Šola vedela, da je nevaren

Učitelj matematike Jim Gard je za Miami Herald povedal, da so na šoli prepoznali grožnjo, ki jo je predstavljal Cruz. Po njegovih besedah naj bi šola prek elektronske pošte poslala svarilo, da Cruzu ne smejo dovoliti vstopa na kampus z nahrbtnikom. Dijakinja Victoria Olvera je povedala, da je bil Cruz nasilen do nekdanjega dekleta in da so ga prav zaradi tega izključili. 

Cruzova mama je novembra umrla zaradi pljučnice, oče je umrl že pred leti. Zanj in za brata je skrbel družinski prijatelj, a se je Cruz odselil k prijatelju. Pred časom naj bi se zdravil zaradi duševnih težav. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Albatroz 08:41 16.februar 2018.

    če bi Trump prepovedal nošenje in uporabo orožja osebam ki ne izpolnjujejo duševnih pogojev in določene starosti bi bil problem rešen.

  • Avatar care
    care 06:58 16.februar 2018.

    Kaj ni Trump govoril naj dijaki nosijo orožje zaradi lastne varnosti?