Svet
39834 ogledov

Trump okrivil evropsko "seme" in prekinil vezi (a ne za Hrvaško)

Donald Trump Epa
Ameriški predsednik sprejel drastično odločitev, ki je ni pričakoval nihče.

Ameriški predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru dejal, da Evropejci prinašajo koronavirus v ZDA zaradi česar se je odločil, da za 30 dni prekine potovanja iz Evrope v ZDA. Ker promet čez Atlantik poteka z istimi letali, gre dejansko tudi za prekinitev potovanj iz ZDA v Evropo.

Prepoved pa velja le za 26 držav schengenskega območja, torej tudi za Slovenijo. To pomeni, da Trumpova prepoved ne velja za nešengenske članice Hrvaško, Bolgarijo in Romunijo.

Prepoved velja v celoti samo za Evropejce in druge, ki potujejo v ZDA iz schengenskega območja, ne pa za Američane in tujce s stalnim prebivališčem v ZDA ter imetnike določenih vizumov, kakor tudi posameznike katerih vstop je potreben za nacionalno varnost ZDA. Več bo morda jasno v naslednjih urah.

Prekinitev potovanj, ki bo najbolj prizadela letalski promet, se začenja ob 23.59 uri v petek po vzhodno-ameriškem oziroma ob 4.59 uri v soboto zjutraj po srednjeevropskem času.

Drugo dogajanje v povezavi s koronavirusom:

Trump je v televizijskem nagovoru krivdo za ameriške okužbe s koronavirusom pripisal pripisal Evropejcem, ki naj bi "semena" okužbe prinesli v ZDA. Virus je decembra lani izbruhnil na Kitajskem in Trump je potem šele 31. januarja omejil potovanja v ZDA iz Azije.

Trump je v sinočnjem nagovoru napovedal tudi druge ukrepe za lajšanje gospodarske škode zaradi pandemije koronavirusa, ki je pretresla svetovne finančne trge in življenja ljudi. Pozval je tudi k enotnosti naroda in pozval starejše državaljane, naj ne potujejo in se gibajo v množici.

Do sinoči je vse izgledalo odlično

Vse do nagovora v sredo zvečer po vzhodno-ameriškem času je Trump v svojih izjavah zmanjševal nevarnost koronavirusa tudi v nasprotju z izjavami ameriških zdravstvenih strokovnjakov, sedaj pa se je nenadoma odločil za drastičen ukrep.

V nagovoru je EU okrivil, da za razliko od njega ni dovolj hitro in odločno ukrepala proti koronavirusu in obtožil Evropejce, da prinašajo virus v ZDA. Prekinitev potovanj ne bo veljala za Veliko Britanijo, nekaj izjem za vrnitev domov pa bo tudi za Američane, ki jih bodo ustrezno pregledali. Za tovorni promet prepoved ne velja.

Trump je dovolil možnost, da se prepoved potovanj prekine tudi pred rokom 30 dni. Prepoved je opredelil kot prepoved potovanj iz Evrope v ZDA, vendar to avtomatično pomeni tudi prepoved potovanj iz ZDA v Evropo, saj ista letala letijo v obe smeri.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Franjo Erman 11:42 08.april 2020.

    ko jih jebe, kar naj ostanejo kjer so in ne drekajo več po svetu

  • Žurnalček 16:51 07.april 2020.

    A.L STA Najprej , kako lahko novinar Slovenske tiskovne agencije poroća z INICIALI ! Drugo , je a ta A.L ne ve do kje in kje je Evropa ! Tretje , pa Evraš in ne Evraš , se prebivalec kontinenta ...prikaži večnta do Urala imenuje Evropejec !

  • mirror 14:56 07.april 2020.

    A ste prepisali novico iz hrvaških medijev. Hrvaška je za ZDA pomembna zaradi nakupa orožja in pristanišč, ki bodo na voljo Natu. Pa tudi hrvaški politiki spoštujejo ZDA precej bolj kot naši levičarji.