Svet
1276 ogledov

Trump si prisvaja zasluge tudi za ta uspeh

Donald Trump
Vsi smo se že navadili na zloglasne tvite ameriškega predsednika. Kljub temu nas ti vedno znova presenetijo ...

Ameriški predsednik Donald Trump je znan po tem, da si rad lasti zasluge za vse dobro, kar se dogaja v ZDA in po svetu, danes pa je po mnenju kritikov spet prekoračil mejo dobrega okusa, ko si je v jutranjem tvitu prisvojil zasluge zato, da lani na svetu ni bilo nobene nesreče velikega potniškega letala.

Nizozemsko podjetje To70 in Mreža za letalsko varnost ugotavljata, da lani na svetu ni nikjer strmoglavilo nobeno večje civilno potniško letalo, čeprav je bilo opravljenih rekordno število komercialnih letov. To70 ob tem sicer opozarja, da je to bolj posledica velike sreč, kot kakšnih posebnih novih bolj učinkovitih varnostnih ukrepov.

Lani je bilo v civilnem letalstvu po svetu deset nesreč s smrtnim izidom, smrtnih žrtev pa je bilo skupaj le 79. Leta 2016 je bilo nesreč skupaj 16, smrtnih žrtev pa 303. Podatki so za letala z najmanj 14 osebami na krovu.

Eno letalo padlo med vaščane

Lani se je najhujša nesreča zgodila januarja, ko je turško tovorno letalo padlo na vas v Kirgizistanu in v tej nesreči so umrli štirje člani posadke ter 35 ljudi na tleh. Statistika bi bila še boljša, če ne bi ravno na silvestrovo v Kostariki strmoglavilo letalo vrste cesna 208 caravan, pri čemer je umrlo 12 ljudi, od tega celotna petčlanska družina iz ZDA.

Upadanje smrtnih žrtev v letalskih nesrečah je sicer trend, ki se izboljšuje vse od leta 2005, ko je bilo smrtnih žrtev skupaj več kot 1000. Zadnja nesreča, ki je zahtevala več kot 100 življenj naenkrat, je bila leta 2015 v Egiptu.

Trump je opazil informacijo o dobrem letu za svetovni civilni letalski promet in je danes zjutraj tvitnil, da je od prevzema položaja naprej zelo oster do komercialnega letalstva, in dodal dobro novico, da lani v najboljšem in najbolj varnem letu ni bilo nobene smrtne nesreče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.