Svet
1690 ogledov

Trump sprejel ukrep proti čistemu zraku

izpusti termoelektrarna Profimedia
Ameriška agencija za zaščito okolja (EPA) je spremenila pravila glede izpustov živega srebra in drugih strupov v ozračje iz termoelektrarn.

Ameriška agencija za zaščito okolja (EPA), ki jo vodi nekdanji lobist premogovne industrije Andrew Wheeler, je v četrtek spremenila pravila glede izpustov živega srebra in drugih strupov v ozračje iz termoelektrarn, kar so okoljevarstveniki označili za nov napad Trumpove vlade na čist zrak.

Wheeler je zavrnil kritike in dejal, da le odpravljajo pretirane regulacije, sprejete v času predsednika Baracka Obame leta 2011. Nova pravila naj bi bolj pošteno uravnala stroške za podjetja z javno varnostjo, torej čistim zrakom.

"EPA s tem zagotavlja, da bo zrak bolj onesnažen, ljudje pa bodo težje okrevali ob bolezni, ki jo povzroča koronavirus glede na trajno škodo, ki jo covid-19 pušča na pljučih in srcih bolnikov," je sporočil demokratski senator Tom Carper iz Delawara.

Zmanjšali ugodnost regulacij 

Ukrep Trumpove vlade ne odpravlja pravil iz leta 2011 glede izpustov živega srebra, ampak uvaja novo metodo kalkulacije stroškov in ugodnosti omejevanja onesnaževanja z živim srebrom in drugimi strupi iz termoelektrarn. S tem ukrepom se spodkopava pravna podlaga regulacij omenjenih strupov.

Trumpova EPA je na papirju zmanjšala ugodnosti regulacij in povečala škodo zaradi stroškov termoelektrarnam, s čimer lahko v bodoče odpravijo katerekoli regulacije strupenih izpustov industrije fosilnih goriv.

S pravili iz 2011 preprečili več tisoč prezgodnjih smrti

Ameriške termoelektrarne so zaradi pravil iz leta 2011 že imele 18 milijard dolarjev stroškov in EPA je v časih, preden so jo prevzeli lobisti premogovne industrije, izračunala, da so zaradi pravil krepko zmanjšali škodo, ki jo živo srebro povzroča otroškim možganom, ter preprečili več tisoč prezgodnjih smrti.

Predsednik organizacije Sklad za obrambo okolja Fred Krupp je sporočil, da so regulacije iz leta 2011 zmanjšale izpuste živega srebra v ozračje za več kot 80 odstotkov. "Zaradi njih je v zraku, ki ga dihamo, in hrani, ki jo uživamo, manj strupov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.