Svet
160 ogledov

Trump ukinil program za otroke priseljencev

Donald Trump EPA
"Ne moremo sprejeti vsakega, ki želi priti sem, tako preprosto je," je dejal minister za pravosodje.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je danes ukinila program DACA, ki okoli 800.000 nezakonitim priseljencem, ki so v ZDA prišli kot otroci, omogoča bivanje in delo v tej državi ter jih ščiti pred izgonom. Kongresu je dal pol leta za pripravo nove zakonodaje, v tem času pa tudi ne bodo izgnali ljudi, ki koristijo ta program.

"Ne moremo sprejeti vsakega, ki želi priti sem, tako preprosto je," je ob tem, ko je sporočil ukinitev, povedal ameriški minister za pravosodje Jeff Sessions. Poudaril je, da je Trumpov predhodnik Barack Obama leta 2012 ob sprejetju tega zakona obšel kongres, to odločitev pa je označil za "enostransko dejanje".

Povedal je še, da je ta ukrep privedel do vala otrok brez spremstva v ZDA, številni Američani pa so tako ostali brez dela.

Program DACA ščiti kakih 800.000 t. i. sanjačev - neregistriranih priseljencev, ki so v ZDA prišli kot otroci oziroma pred 16. letom starosti - pred deportacijo ter jim omogoča, da na podlagi obnovljivih dvoletnih dovoljenj delajo ali študirajo v ZDA.

Do marca čas za novo zakonodajo

Z današnjim dnem so tako pristojne službe prenehale obravnavati nove prošnje, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo pravosodno ministrstvo. Poleg tega do 5. marca 2018 ne bodo izgnali tistih, ki koristijo ta program. Tisti z veljavnimi dovoljenji bodo lahko v ZDA ostali tudi do leta 2019.

Do marca prihodnje leto ima ameriški kongres tudi čas, da pripravi novo zakonodajo. Kompromis v kongresu glede teme, ki Washington deli že več let, bo sicer po navedbah AFP težko doseči. Ukinitvi med drugim nasprotujejo tudi republikanci in številni podjetniki iz Silicijeve doline.

Trump je ukinitev programa DACA napovedal že med predvolilno kampanjo, kasneje pa je program postal del razprave o financiranju izgradnje zidu na meji z Mehiko - ene glavnih Trumpovih predvolilnih obljub. Nekateri kongresniki naj bi predlagali, da se DACA ohrani v zameno za kongresno odobritev sredstev za gradnjo zidu.

Komentarjev 2
  • dragec 08:23 06.september 2017.

    ČAVEZ - TI SI KRETEN

  • Avatar čavez
    čavez 18:52 05.september 2017.

    Pravilno.