Svet
344 ogledov

Trumppritisnil na Kitajce, ti razmišljajo o prodaji

Donald Trump Epa
V Microsoftu upajo, da bodo, potem ko jim je ameriški predsednik Donald Trump dal zeleno luč, pogovore za prevzem Tik Toka zaključili najpozneje do 15. septembra.

Vodstvo Microsofta se je po pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom odločilo nadaljevati pogovore za prevzem priljubljenega kitajskega spletnega družbenega omrežja za deljenje videoposnetkov TikTok. V Microsoftu so, kot kaže, dobili zeleno luč predsednika, se pa zavedajo "pomena nasloviti zaskrbljenost predsednika" glede nacionalne varnosti.

Microsoft želi pogajanja s kitajskim lastnikom platforme ByteDance zaključiti najpozneje do 15. septembra.

Bytedance, ki ga je leta 2012 ustanovil Zhang Yiming, je danes potrdil, da njihove ekipe v času teh pogovorov s ciljem doseči čim boljši izid delajo neprekinjeno. "V trenutnem okolju se soočamo z resno možnostjo prisilne prodaje ameriške veje TikToka ... ali možnostjo izvršnega ukaza o prepovedi omrežja," je v sporočilu zaposlenim po poročanju kitajskih medijev, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, zapisal Zhang.

Trump zagrozil s prepovedjo

Trump je sicer v petek zagrozil s prepovedjo uporabe omrežja, ki je posebej priljubljeno med mladimi, ki ustvarjajo in spremljajo kratke videe, ter ima po vsem svetu okoli milijardo uporabnikov. Tako kot že več predstavnikov ameriških oblasti v zadnjih tednih se tudi sam boji, da Peking TikTok uporablja v sporne namene. Ukrepal naj bi že konec minulega tedna, in sicer z uporabo izrednih ekonomskih ukrepov ali s predsedniškim odlokom, a se to ni zgodilo.

Donald Trump z masko Volitve Svet Kongres glede Trumpovega predloga: "Tega nismo storili še nikoli"

Napovedujejo nove ukrepe

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je nato v nedeljo za ameriški Fox News dejal, da bo Trump potrebne ukrepe za zajezitev nacionalnih varnostnih tveganj, ki jih predstavlja programska oprema, povezana s kitajsko komunistično partijo, sprejel v prihodnjih dneh. Po njegovih besedah naj bi podjetja, kot je TikTok, želela prepoznavati obrazne vzorce Američanov, uporabljalo naj bi se jih lahko tudi za zbiranje informacij o njihovem prebivališču, telefonskih številkah, prijateljih ...

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin se je v nedeljo za ameriški ABC strinjal, da bi moral biti TikTok ali prodan ali blokiran.

Podjetje ByteDance medtem kakršnekoli zveze s kitajsko vlado zanika. 

Kitajska protestira

ZDA bi morale prenehati zlorabljati argument nacionalne varnosti, na katerega se sklicujejo, da bi upravičile svojo diskriminatorno politiko zoper tuje države, se je danes na najnovejši zaplet med svetovnima velesilama po poročanju ruske tiskovne agencije Tass odzval tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

"ZDA v vsaki politični situaciji izvajajo pritisk na tuja podjetja in jim grozijo s sankcijami. To je proti principom tržne ekonomije," je poudaril. "Gre za nazoren primer politike dvojnih meril in kršenje pravil Svetovne trgovinske organizacije, kot so odprtost, transparentnost in odpoved diskriminaciji. Kitajska v tem pogledu zato ostro protestira," je sklenil.

Nesoglasja okoli platforme so le zadnja v vrsti sporov med ZDA in Kitajsko.

Donald Trump ZDA Svet Šok. S tem predlogom prekosil samega sebe.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice