Svet
4140 ogledov

Počilo je: Naročili so jim, naj v 72 urah zaprejo svoj konzulat

Donald Trump z masko Epa
Nove zaostritve. Vlada ZDA je naročila, naj Kitajci prekinejo vse aktivnosti na kozulatu v Houstonu.

ZDA je Kitajski naročila, naj čim prej preneha z delovanjem na konzulatu v Houstonu, glavnem mestu Teksasa. Kitajsko zunanje ministrstvo je ukrepe označilo za nepremišljene in nepotrebne. Uradna govorka vlade ZDA Morgan Ortagus je po poročanju CNN dejala, da so zaprtje naročili zato, "da se zavaruje ameriško intelektualno lastnino in zasebne informacije", a ni točno pojasnila, kaj je razlog za nenadno odločitev, neuradno naj bi šlo za politično provokacijo zaradi nespoštovanja medsebojnih dogovorov in mednarodnih sporazumov. Pred konzulatom naj bi po izdaji ukrepa zagorelo, Kitajci naj bi zažigali dokumente. 

Odnosi med ZDA in Kitajsko se sicer že celo leto zaostrujejo, kot razloge analitiki naštevajo trgovinsko vojno, pandemijo koronavirusa, demonstracije v Hong Kongu ... ZDA med drugim Kitajski očita tudi "leta nelegalnega vohunjenja in drugih tajnih operacij", s katerimi naj bi skušali škodovati državi. 

Po poročanju Reutersa naj bi zdaj tudi Kitajska razmišljala o zaprtju ameriškega konzulata v Vuhanu. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • jakec42 16:30 23.julij 2020.

    Jenkiji pa niso nič boljši oni napadajo države z orožjem in delajo zdraho po bližnjem vzhodu,migrante pa kasira Evropa.

  • Avatar right
    right 14:50 22.julij 2020.

    rdeče komunjare uničujejo kriminalne dokaze. rdeča bagra po celem svetu dela zdraho in seje anarhijo, poneverja, vohuni, krade itd