Svet
62 ogledov

Trump zeta imenoval za višjega svetovalca

Donald Trump EPA
Donald Trump bo svojega zeta Jareda Kushnerja imenoval na položaj višjega svetovalca Bele hiše, so danes objavili ameriški mediji.

Imenovanje zeta Donalda Trumpa ni presenečenje, v ameriški javnosti se je že po znanih izidih na volitvah ugibalo, kakšno službo mu bo novi predsednik dodelil. Položaj, ki naj bi ga zasedel, bi lahko bil sporen zaradi možih obtožb glede nepotizma. Tako kot Donald Trump je tudi njegov zet Jared Kushner nepremičninski poslovnež, kar bi ravno tako lahko predstavljalo konflikt interesov.

Jared Kushner | Avtor: EPA EPA
Kushner, ki se je leta 2009 poročil z najstarejšo Trumpovo hčerko Ivanko, je tastu pomagal pri njegovi predsedniški kampanji. 35-letnik vodi družinsko podjetje Kushner Companies, poleg tega pa izdaja tudi tednik New York Observer, ki ga je ustanovil kot 25-letnik.

Tastovo zaupanje je veliko; Kushner je zraven na pomembnih sestankih in pogovorih, Trump pa se ponavadi z njim še dodatno posvetuje ob koncu delovnega dneva. Ameriški zakoni proti nepotizmu na visokih vladnih položajih po mnenju Trumpovih in Kushnerjevih odvetnikov v tem primeru ne veljajo, ker gre za Belo hišo.

Kushner izhaja iz demokratske družine, saj je bil njegov oče Charles Kushner velik demokratski donator, ki ga je nekdanji zvezni tožilec New Jerseyja Chris Christie spravil v zapor. Guverner Christie, ki je po odstopu od predsedniške kampanje nemudoma začel podpirati Trumpa, zaradi tega na koncu ni našel prostora v prihodnji Trumpovi vladi. Jared Kushner je postal republikanec za potrebe Trumpove predsedniške kampanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.