Svet
370 ogledov

Trumpov svetovalec: "Če me hočete utišati, me morate ubiti!"

Steve Bannon Profimedia
Trumpov svetovalec Bannon je bil v četrtek obtožen goljufije. Prav tako ga obtožnica bremeni pranja denarja, goljufije in zarote.

Tožilci v New Yorku so v četrtek vložili obtožnico proti Stevu Bannonu. Ta svetovalca nekdanjega predsednka Donalda Trumpa bremeni pranja denarja, goljufije in zarote. 68-letnega Bannona, ki se je še isti dan predal oblastem, obtožujejo, da je ogoljufal donatorje, ki so prispevali sredstva neprofitni organizaciji za gradnjo zidu na meji z Mehiko.

Kot so navedli tožilci, je Bannon lagal donatorjem in preusmeril del sredstev dvema sodelavcema. V četrtek se je predal oblastem, nato pa je bil z lisicami na rokah pripeljan na sodišče. 

Pred sodiščem je novinarjem dejal, da ga ne bodo utišali, rekoč da ga bodo morali za to ubiti. Prepričan je, da gre pri njegovem pridržanju za zlorabo pravosodja v času pred novembrskimi volitvami za kongres.

Neprofitna organizacija We Build the Wall (Mi gradimo zid) je s pomočjo donatorjev zbrala več kot 25 milijonov dolarjev. Newyorško tožilstvo zdaj trdi, da je del tega denarja Bannon nakazal sodelavcema Brianu Kolfageu in Andrewu Badolatu.

V zvezi s to domnevno prevaro je bila na zvezni ravni vložena obtožnica že pred dvema letoma, ko sta tako Kolfage kot Badolato priznala krivdo. Bannon se je takrat izognil sodnemu pregonu, potem ko ga je Trump zadnji dan svojega mandata pomilostil.

Ker se predsedniške pomilostitve nanašajo samo na zadeve na zvezni ravni, pa newyorški tožilci še vedno lahko preganjajo Bannona na ravni zvezne države. Kot je pojasnil okrožni tožilec Alvin Bragg, ki je vodil preiskavo, so namreč med drugim bili oškodovani tudi nekateri prebivalci Manhattna.

Bannon je bil julija v ločenem postopku že spoznan za krivega zaničevanja ameriškega kongresa, ker se ni odzval pozivu na zaslišanje pred odborom, ki preiskuje napad Trumpovih privržencev na kongres 6. januarja lani, prav tako pa ni predal zahtevanih dokumentov. Kazen v tem postopku mu bo predvidoma izrečena naslednji mesec.

DONALD TRUMP Svet Trump napovedal posledice, "kakršnih ni še nihče videl" Ameriški predsednik Joe Biden Svet Biden ostro obsodil predhodnika Trumpa
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.