Svet
348 ogledov

Trumpovi odvetniki v slogu predsednika: Ni pomembno, če je nekaj res

Donald Trump Epa
Odvetniki Trumpa so sklenili zavračanje ustavne obtožbe s pozivom senatorjem, naj zanemarijo očitke nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost ZDA Johna Boltona.

Odvetniki predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa so včeraj v zgodnjih urah sklenili zavračanje ustavne obtožbe v senatu s pozivom senatorjem, naj do preiskav demokratov zanemarijo najnovejša razkritja Johna Boltona. Ta trdi, da je Trump res izsiljeval Ukrajino z zadrževanjem vojaške pomoči. 

Trumpovi odvetniki so se na najnovejšo potrditev vsebine ustavne obtožbe, ki jo je predstavniški dom kongresa potrdil lanskega decembra, odzvali v Trumpovem slogu, češ da ni pomembno, če je nekaj res. Za Trumpa je namreč znano, da v primeru resničnosti obtožb te najprej zanika, česar zaradi teže dejstev in dokazov dolgo več ne more, na koncu pa le prizna, da so resnične, a si ne zaslužijo posledic.

Trumpovi odvetniki se v treh dneh, ki so jih imeli za zagovor predsednika ZDA, niso niti trudili zavračati obtožb v dveh točkah ustavne obtožbe o zlorabi pooblastil in oviranju preiskave te zlorabe. Večino časa so porabili za navajanje dvomljivih pravnih argumentov o ustavi in predsedniških pooblastilih, kot je ta, da je skupaj s svojimi najvišjimi sodelavci povsem imun pred zakonom ter za napade na demokrate, ki so sprožili ustavno obtožbo.

Svet "Še nikoli nismo bili tako blizu tretje svetovne vojne kot jedrske vojne"

Do ponedeljka so še trdili, da Trump ni nikoli povezal sprostitve ameriške vojaške pomoči Ukrajini z uvedbo preiskave izmišljenega ukrajinskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 in podobno izmišljene korupcije vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna v Ukrajini. Potem ko je New York Times objavil Boltonove navedbe, ki so v njegovi še neobjavljeni knjigi, so pač povedali, da to še vedno ni razlog za ustavno obtožbo. Bolton, ki ga je Trump odpustil septembra, pa je ganil vsaj tri republikanske senatorje, ki razmišljajo, da bi morda v petek glasovali skupaj z demokrati za izdajo poziva dodatnim pričam.

Če ne drugim vsaj Boltonu, za katerega je nekdanji šef kabineta Trumpove Bele hiše, upokojeni general John Kelly dejal, da mu verjame bolj kot Trumpu. Omahljivi so Mitt Romney iz Utaha, Lisa Murkowski z Aljaske in Susan Collins iz države Maine. To je dovolj za izid glasovanja o pričah 50 proti 50, nakar bi moral posredovati predsedujoči sojenju v senatu, predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts. Če bi se našel še kakšen, na primer Lamar Alexander iz Tennesseeja, ki bi omahoval, bi se lahko Trumpov impeachment kar zavlekel.

Podobno kot leta 1999

Scenarij nadaljevanja je, da se bo senat vrnil na delo danes ob 19. uri po srednjeevropskem času. Sedem upraviteljev impeachmenta, to je demokratskih članov predstavniškega doma, ki nastopajo v vlogi tožilcev in sedem Trumpovih odvetnikov bo začelo odgovarjati na pisna vprašanja senatorjev. Za odgovore bosta na voljo dva dneva po osem ur, torej sreda in četrtek.

Bill Clinton | Avtor: EPA EPA
Zadeva bo tekla tako kot leta 1999 v postopku ustavne obtožbe Billa Clintona, ko je vprašanja na glas bral predsednik vrhovnega sodišča William Rehnquist. Sedaj bo to počel Roberts, nakar bo le štiri ure razprave, v petek pa bo potem glasovanje o tem, ali bodo poklicali dodatne priče.

Če jih ne bodo, bo vodja senatne večine Mitch McConnell razpisal glasovanje o Trumpovi usodi, ki se bo končalo z oprostilno sodbo. Ne le zaradi tega, ker imajo republikanci v 100-članskem senatu 53 glasov, ampak predvsem zaradi tega, ker je za obsodbo in odstavitev predsednika s položaja potrebna dvotretjinska večina 67 glasov, kar bodo demokrati zbrali le stežka.

Če bodo priče potrjene, pa se bo postopek malce zavlekel, ampak Trumpova obsodba ni verjetna. Četudi bo Bolton potrdil svoje navedbe, to ne bo prepričalo zadostnega števila republikancev, da obsodijo Trumpa, od volilne baze katerega je odvisna njihova politična usoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.