Svet
3925 ogledov

Tu bodo v soboto najbrž namerili nov rekord

Zahodna Sibirija, Rusija Žurnal24 main
Območje za severnim tečajnikom se segreva občutno hitreje od svetovnega povprečja.

Ekstremne razmere in dolgotrajni vročinski val

Temperature znotraj arktičnega kroga bodo po napovedih meteorologov v soboto verjetno dosegle rekordnih 38 stopinj Celzija, poroča BBC. To je kar 18 stopinj Celzija več od povprečne maksimalne dnevne temperature v juniju.

Znanstveniki verjamejo, da se območje za severnim tečajem segreva dvakrat hitreje kot drugod po svetu. Mesto Verkhoyansk v Sibiriji, kjer pričakujejo rekord, je sicer znano po ekstremnih vremenskih razmerah. Januarja se temperature znižajo tudi do -42 stopinj Celzija, nato pa v juniju narastejo do 20 stopinj Celzija.

A vztrajni vročinski val znotraj arktičnega kroga letos meteorologom beli glave. Marca, aprila in maja so recimo poročali, da je bila povprečna temperatura za 10 stopinj Celzija višja kot leta prej.

Občutno hitrejše segrevanje

"Temperaturni rekordi se rušijo po vsem svetu, a Arktika se segreva občutno hitreje od svetovnega povprečja," je za BBC povedal dr. Dann Mitchell, profesor na univerzi v Bristolu.

Meteorolog Simon King pa je za BBC poudaril, da vročinski vali sicer niso nič nenavadnega, a so znotraj arktičnega kroga ti precej bolj intenzivni kot drugod. Od leta 1960 naj bi se tam povprečna temperatura povišala za približno 4 stopinje Celzija, medtem ko se je drugod po svetu povišala za približno 1 °C.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Avatar Berrilessa
    Berrilessa 01:08 23.junij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu == H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 20:39 22.junij 2020.

    V Verhojansku je bila T 38 stopinj že dosežena 2 dni nazaj in je rekord. Ampak tam je poleti 35 stopinj nekaj normalnega, pozimi -50 pa tudi.

Sorodne novice