Svet
17 ogledov

Türk je moral priznati poraz

Slovenija 24.10.2012 Danilo Turk, aktualni predsednik RepublikeSlovenije, predse Saša Despot
Portugalec Antonio Guterres je v šestem krogu glasovanj za naslednika Ban Ki Moona dobil dovolj glasov podpore in bo s 1. januarjem prevzel položaj generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN).

Novico je sporočil ruski veleposlanik v ZN Vitalij Čurkin. Čurkin je ob tem dejal, da je bil Antonio Guterres nesporni favorit in da nihče ni glasoval proti njemu. Formalno bo Varnostni svet njegovo izvolitev potrdil v četrtek, sledilo bo še glasovanje v Generalni skupščini ZN, kjer ne bi smel imeti težav. 

V tekmi za mesto generalnega sekretarja ZN je bil tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk, ki pa je moral priznati premoč Portugalcu. Türk je po glasovanju dejal, da moramo biti s kandidaturo zadovoljni. Ocenil jo je za kredibilno, a dokaz, da celotna skupina vzhodne Evrope ne more dobiti tako pomembnih volitev. Rezultat med drugim pripisuje tudi "velikemu številu kandidatur v zadnjem trenutku".

"Verjamem, da so stalne članice Varnostnega sveta želele to vprašanje čim hitreje rešiti, ker imajo na svojem dnevnem redu zelo veliko drugih vprašanj. Po vsem videzu so se odločile, da rešijo to vprašanje takoj, hitro in da s tem potem ne obremenjujejo svojega zelo kompleksnega dnevnega reda, ki jih čaka v naslednjih mesecih," je dejal Türk.

Še pred nekaj dnevi je ameriški The Washington Post objavil hvalnico Türku in v prispevku napovedal, da boj za omenjeno pozicijo ni končan. Türk je bil namreč po petem krogu glasovanja na četrtem mestu, skupaj z Argentinko Susano Malcorro

Ugibanja, da je prišel čas za generalnega sekretarja iz Vzhodne Evrope ali za žensko generalno sekretarko, so se tako izkazala za napačna. 

Preberite še: 

Komentarjev 14
  • valerijakregar 15:59 06.oktober 2016.

    šlo je vendar za dolga oglasna sporočila.tudi njihove posiljene agitacije so šle iz naših žepov.daj turek povej za koliko je zlovenija revnejša zaradi tvoje samokandidature ????

  • Milan Novak 15:10 06.oktober 2016.

    Za vsako rit v gozdu palica raste !!!

  • Milan Novak 14:49 06.oktober 2016.

    Pri tej kampanji pa moram pohvalit partijske medije Mladina, Dnevnik ,Delo, Večer, TV SLO, POP tv A kanal in........,ker so do konca svojim zvestim ovcam dajali upanje za zmago !!! Čestitke !!!