Svet
47 ogledov

Turki sestrelili Rusa

Sestreljeno rusko letalo EPA
Turško vojno letalstvo je pri turško-sirski meji sestrelilo rusko vojno letalo, potem ko naj bi ta kršil turški zračni prostor, poroča agencija Reuters. Pilota naj bi se pravočasno izstrelila; eden naj bi bil vendarle mrtev, drugega naj bi zajeli džihadisti.

Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil, da so turška letala danes ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo Su-24. Sestrelitev je označil kot "nož v hrbet" s strani "pomagačev teroristov" in ocenil, da bo imela "tragične posledice" za rusko-turške odnose.

Operacija proti Islamski državi

Ruska pilota in letalo po besedah Putina niso predstavljali nobene grožnje Turčiji, ampak so sodelovali v operaciji proti teroristični Islamski državi v Siriji. Rusija po njegovih besedah takšnih napadov ne bo tolerirala.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je zaradi sestrelitve letala odpovedal za sredo napovedani obisk Turčije. Ruskim državljanom je odsvetoval obisk Turčije, rekoč, da grožnja terorizma tam ni nič manjša kot v Egiptu, kjer je zaradi bombe strmoglavilo rusko potniško letalo. 

Rusi pozivajo k bojkotu

Podpirajo ga tudi mnogi Rusi, ki pozivajo k bojkotu potovanj v Turčijo, nekateri pa celo obtožujejo Turčijo in Nato, da podpirajo Islamsko državo. 

Na turško-sirski meji

Putin je poudaril, da je bilo letalo sestreljeno nad Sirijo in je strmoglavilo kake štiri kilometre od sirsko-turške meje. Agencije so predtem poročale, da je do strmoglavljenja letala prišlo v gorovju nedaleč od pokrajine Hatay. Letalo naj bi se ob sestrelitvi nahajalo na višini 6000 metrov.

"V nobenem primeru naša pilota in letalo ni ogrozilo turškega ozemlja na kakršen koli način. To je jasno," je poudaril Putin. "Izvajala sta operacijo proti Islamski državi v goratem področju na severu Sirije."



 

 

 

 

 

Oba pilota letala sta se izstrelila iz letala; kje sta pristala in ali sta varno pristala, ruske oblasti še niso potrdile.

Razširili star posnetek

Kot poročajo nekateri mediji, naj bi ju ujeli džihadisti, ki so tudi posneli zajetje dveh ruskih pilotov in posnetek razširili po spletnih omrežjih. Na posnetku skupina moških vzklika: "Alah je velik!" Prebija se do moškega, ki je v gozd pristal s padalom, ki se mu je ujelo v krošnje dreves. Izkazalo se je, da posnetek ne prikazuje današnjega dogajanja, datiran je v leto 2013.

Pristen naj bi bil drugi posnetek, ki je zaokrožil na spletnih omrežjih; zadnje informacije nakazujejo, da naj bi bil eden izmed ruskih pilotov mrtev, drugega pa naj bi zajeli sirski uporniki; to poroča CNN, medtem ko ruske oblasti informacij še niso potrdile.

Letalo je strmoglavilo v bližini vasi, kjer pogosto prihaja do spopadov med sirsko vojsko in tamkajšnjo opzicijo.

 

Pilota večkrat opozorili

Turške oblasti poudarjajo, da je letalo kršilo turški zračni prostor in to ne glede na številna opozorila.

Opozorili naj bi jih kar desetkrat. Letalo so zrušili turški lovci F-16; na vest se je prvo odzvalo rusko obrambno ministrstvo, ki je sporočilo sporoča, da je zrušeno letalo ruski Su-24.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gre za prvi primer, da je katerakoli članica Nata zrušila rusko letalo. Turški premier Ahmet Davutoglu je medtem s strani uslužbencev zunanjega ministrstva zahteval, da se glede primera posvetujejo z zvezo Nato in Združenimi narodi.

Kot je znano, turško vojno letalstvo je prejšnji mesec zrušilo tudi dron. Komu je pripadalo, javnost niso seznanili.

Komentarjev 38
  • dragec 13:02 25.november 2015.

    To je storjeno po ukazu NATA

  • malonaokoli 10:32 25.november 2015.

    če že, imam raje rusko vodko kot islamski jihad na svojem dvorišču

  • Žurnalček 00:01 25.november 2015.

    Dragi sodržavljani ! Ko pride do hude ure in stani -pani , dobr poslušte rrrrrrrrrrrrrr-ja in storite obrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrratno kot on reče ! Mislim , pa da počasi nastopa trenutek , ko bo treba lastnikom zgradb premišljevati o nabavi Ruskih zastav ...prikaži večv , kajti zmagovalce ne boste mogli pozdraviti z modro rumenimi zvezdicami, se tud ne spodobi ! In kot jih poznam , na take zgradbe ne bodo streljal !