Svet
2028 ogledov

UBS naj bi za dve milijardi dolarjev kupila Credit Suisse

Credit Suisse Profimedia
Švicarska banka UBS je po poročanju časnika Financial Times pristala na nakup svoje tekmice, banke Credit Suisse, ki se je znašla v težavah, pri čemer je ponudbo zvišala na dve milijardi dolarjev.

Švicarske oblasti naj bi spremenile zakonodajo, tako da za potrditev transakcije ne bo potrebno glasovanje delničarjev.

Po pisanju FT naj bi pogodbo o nakupu podpisali še danes zvečer in tako posel sklenili pred ponedeljkovim odprtjem finančnih trgov.

Cena za Credit Suisse bo le delček tiste ob zaključku petkovega trgovanja, zaradi česar bodo njeni delničarji ostali praktično praznih rok.

UBS bo plačala nekaj več kot 0,5 švicarskega franka za delnico, kar je precej manj od 1,86 franka, kolikor je bila cena za delnico v petek ob zaključku trgovanja.

Po napovedih Bloomberga bo posel zagotovo vodil v precejšnje krčenje delovnih mest. Že pred petkom je bilo načrtovano, da bodo v Credit Suisse število zaposlenih zmanjšali za 9000, zdaj bo verjetno ukinjenih še precej več delovnih mest.

Jajca 10 trgovin Slovenija Preverili smo cene osnovnih živil pri nas in čez mejo

Banka UBS se je po navedbah FT strinjala tudi z omilitvijo klavzule, po kateri bi bil posel razveljavljen, če bi se kreditno tveganje povečalo.

Sprva je UBS za nakup ponudila največ milijardo dolarjev. Švicarske oblasti so sicer razmišljale tudi o nacionalizaciji Credit Suisse, če bi posel z UBS propadel.

Druga največja švicarska banka Credit Suisse, ki so jo v zadnjih letih pretresali številni škandali, vključno z obtožbami o pranju denarja, se je pod pritiskom znašla v minulem tednu, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge, banka pa je v letnem poročilu opozorila na šibkost notranjih kontrol.

Njene delnice so v zadnjih dneh močno padle, večinski lastnik banke, Savdska nacionalna banka pa je zavrnil nadaljnje finančne injekcije v banko, če bi se te izkazale za potrebne.

Credit Suisse je sicer ena od približno 30 bank na svetu, ki veljajo za prevelike, da bi propadle, saj so zelo pomembne za mednarodni bančni sistem.

Komentarjev 9
  • bobubob 09:05 20.marec 2023.

    Vsak polet ima svoj pristanek. In če vedno znova priletiš na mehko, boš seveda poizkusil ponovno. Če bi ob odhodu na volitve plebs razmišljal s svojo glavo, bi število parazitov ostalo v znosnih mejah - tako pa raje enoumno ploskamo, ...prikaži več kot da bi razmišljali.......

  • Avatar pantani
    pantani 19:43 19.marec 2023.

    SankcijeRusijidelujejo iz dneva v dan bolje ...The Wall Street Journal: Še 186 ameriškim bankam grozi bankrot.Po propadu banke Silicon Valley Bank (SVB) so ekonomisti prišli do zaključka, da še 186 ameriškim bankam grozi tudi stečaj - je poročal The Wall ...prikaži več Street Journal. In poudaril: »SVB je propadla, potem ko so naraščajoče obrestne mere zmanjšale vrednost njenega premoženja, zaskrbljeni komitenti pa so umaknili nezavarovane vloge.