Svet
20422 ogledov

Janša v Zagrebu pozval k čimprejšnjemu sprejemu Hrvaške v schengen

Kongres EPP
1/6
Epa
Predsednik SDS Janez Janša na kongresu EPP v Zagrebu pozval k čimprejšnjemu sprejemu Hrvaške in Bolgarije v schengen ter branil Orbana.

Predsednik opozicijske SDS, ki je članica največje evropske politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) Janez Janša, se je na kongresu EPP, ki poteka v Zagrebu, zavzel za čimprejšnji sprejem Hrvaške, Bolgarije  in Romunuje v schengensko območje.

Janša: Varnost EU se bo izboljšala

"Nekatere naloge, ki so pred nami, bodo težke, zahtevne, terjale bodo veliko našega časa, nekatere naloge pa lahko naredimo hitro, če za to obstaja politična volja. Zato začnimo s temi, lažjimi nalogami. Izpolnimo naše obljube in začnimo pogajanja s Severno Makedonijo. Bolgarija, Romunija ter Hrvaška so izpolnile pogoje za vstop v schengensko območje. Naj postanejo del tega območja, s čimer se bo varnost celotne EU izboljšala," je prepričan Janša.

Kot je znano, je Evropska komisija konec novembra ocenila, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje, slovenski premier Marjan Šarec pa je ob tem obžaloval, da je komisija "o tako pomembnem vprašanju odločala tik pred koncem mandata in sprejela politično odločitev."

"Ko so bile na oblasti o obeh državah pametne vlade, so bili odnosi vedno dobri"

Uradna Ljubljana je do vstopa Hrvaške v schengen zadržana zaradi dvomov v tehnično in pravno usposobljenost za varovanje schengenske meje ter nespoštovanja pravnega reda glede uresničevanja arbitražne odločbe o meji med državama. Tega mnenja pa niso v SDS. 

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Neenotni Slovenija Slovenski evroposlanci spet neenotni

Hrvaški novinarji so predsednika SDS včeraj vprašali tudi, ali se bodo odnosi med Slovenijo in Hrvaško izboljšali, ko bo SDS prevzela oblast. "Ko so bile na oblasti o obeh državah pametne vlade, so bili odnosi vedno dobri," je po poročanju hrvaških medijev odgovoril Janša.  

Janša napadel gol Zvera

Na kongresu sicer sodeluje 2000 udeležencev iz 26. držav. EPP je največja politična stranka v Evropskem parlamentu. Članici EPP iz Slovenije sta poleg SDS še NSi in SLS.

Kongres poteka v Areni Zagreb in tako kot nekatere druge delegacije si je tudi slovenska pred začetkom uradnega dela čas krajšala z igranjem namiznega nogometa. Koliko golov je Janša zabil Zveru in kdo je zmagal, nismo uspeli izvedeti. 

Janez Janša, Milan Zver, kongres EPP Zagreb | Avtor: Faccebook Faccebook

Slovenci za položaje v stranki niso kandidirali

Kongres, ki ga gosti hrvaški premier Andrej Plenković, je tudi volilni. Med kandidati za vodilne položaje slovenskih članov ni bilo, za novega predsednika EPP pa so včeraj potrdili dosedanjega prvega moža Evropskega sveta in nekdanjega poljskega premierja Donalda Tuska.  Tusk, ki je bil tudi edini predsedniški kandidat, je napovedal, da se bo nemudoma začel bojevati proti neodgovornemu populizmu. Tusk je ob tem izrazil upanje, da so tudi ostali člani EPP pripravljeni na takšno ravnanje.

Janša spet branil Orbana

Nekdanji slovenski premier Janša se je v Zagrebu ponovno postavil v bran madžarskemu premieru Viktorju Orbanu in nadaljnjemu članstvu njegove stranke Fidesz v tej politični skupini. EPP je Fidesz zaradi kršitve evropskih standardov marca letos suspendiral.

O morebitni izključitvi Orbanove stranke na kongresu v Zagrebu ne odločajo. Posebna skupina znotraj EPP sicer pripravlja poročilo o Fideszu, ki ga bodo obravnavali v organih stranke. Madžarskega premierja in predsednika Fidesza Viktorja Orbana na kongres niso povabili. 

Tusk medtem svari pred zavajanjem politikov

Janša je prepričan, da bo Fidesz tudi po temeljiti preiskavi, ki poteka, ostal del EPP. "Kaznovanje najuspešnejše stranke EPP ni smiselno," meni Janša.  
Z njim pa se ne strinja novi šef EPP Tusk, ki je včeraj poudaril, da v nobenem primeru ni treba prepustiti območja svobode in reda populistom, manipulatorjem in avtokratom ter da tovrstni politiki zavajajo ljudi z navedbami, da se svoboda in varnost medsebojno izključujeta ter da nadzora meje in državnega ozemlja ni mogoče uskladiti z liberalno demokracijo in učinkovitim vodenjem pravne države.

Janez Janša in Viktor Orban Viktor Orban Slovenija Evropska ljudska stranka zamrznila statusa stranki Viktorja Orbana

EPP je bila ustanovljena leta 1976. Združuje evropske desnosredinske politične stranke, večinoma demokrščanske in konservativne usmeritve. Združuje 84 strank iz 42 držav. Iz Slovenije so del te evropske družine stranke SDS, NSi in SLS.

Zaradi zdravstvenih težav na kongresu ni odhajajočega predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, udeležbo je odpovedal tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić, ki je predsednik pridružene članice EPP, Srbske napredne stranke (SNS).

Angela Merlek, Donal Tusk, Kolinda Grabar Kitarović, Ursula von der Leyen | Avtor: Epa Epa

Je pa na kongres prišla novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, tam je tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Kot je videti iz fotografij v galeriji, sta v družbi hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ki se bo za vnovični mandat potegovala na predsedniških volitvah 22. decembra, preživeli nekaj sproščenih trenutkov. 

 

Komentarjev 22
  • Janez 07:56 23.november 2019.

    Janša je največji škodljivec za Slovenijo in njene interese pri tem mu pa pomagajo še drugi nesposobni politiki kot npr. predsednik Pahor!

  • bzovc 17:54 21.november 2019.

    Traba je paziti, da na volitvah sds ne dobi preveč glasov. Pol bo Janša zraven Erjavca vikend dobil.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 17:47 21.november 2019.

    Janša po stari navadi tolče po Sloveniji in dokler bo ta kriminalec zemljo tlačil tako dolgo bomo razdvojeni........