Slovenija
3184 ogledov

Evropska ljudska stranka zamrznila statusa stranki Viktorja Orbana

Razno 09.06.13, madzarski predsednik vlade Viktor Orban, foto: reuters Reuters
Članstvo Orbanovega Fidesza zamrznjeno.

Politična skupščina Evropske ljudske stranke (EPP) je s 190 glasovi za in tremi proti Orbanovi stranki Fidesz zamrznila članstvo. Fidesz bo tako za nedoločen čas ostal brez glasovalne pravice na srečanjih EPP ter do pravice kandidiranja svojih članov v organe politične skupine, ki ima v Evropskem parlamentu največjo moč. 

Iz EPP so sporočili, da sta se glede zamrznitve članstva strinjala tako predsedstvo kot Fodesz, madžarski premier Viktor Orban pa je po glasovanju poudaril, da je njegov Fidesz enostransko zamrznil svoje pravice, ki izhajajo iz članstva v EPP. "Ne moremo biti izključeni ali suspendirani, zmagali smo na štirih zaporednih volitvah," je dejal. 

Časovnega roka niso postavili, članstvo pa bo zamrznjeno do poročila ocenjevalnega odbora, ki ga sestavljajo bivši predsednik Evropskega sveta in belgijski premier Herman Van Rompuy, bivši avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in bivši predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering.

Za zamrznitev članstva Fideszu je glasovalo osem slovenskih članov EPP, ki so se udeležili tajnega glasovanja na politični skupščini EPP, po dva iz SLS in NSi ter štirje iz SDS.

Izpolnil le dva od treh pogojev

Skupščina EPP je tako na današnjem glasovanju sprejela kompromisni predlog in tako preprečila razkol v najvplivnejši evropski politični skupini.
Madžarski premier Orban je izpolnil le dva od treh pogojev, ki so mu jih postavili za obstanek v EPP. Zahtevali so, da ustavi sporno protimigracijsko kampanjo, uperjeno tudi proti predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju, da zagotovi nemoteno delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti in da se opraviči za žaljive besede svojim kritikom v EPP, ki jih je imenoval "koristni idioti". Madžarski premier se je opravičil za žaljive besede in ustavil kampanjo.

Janša pozival k prestavitvi glasovanja

Tesni zaveznik Orbana, predsednik SDS Janez Janša  je v začetku tedna na predsednika stranke Josephu Daula, predsednike vseh političnih strank vključenih v EPP in nekatere medije. V pismu je pozval k prestavitvi ali odpovedi glasovanja. 
"Gospod predsednik Daul, dragi kolegi, naredite vse, da se izognete razkolu v družini EPP že na samem začetku volilne kampanje za evropske volitve. Prekličite ali preložite glasovanje. Kakršen koli že bo rezultat, bomo izgubili," je po poročanju Euroactiva zapisal Janša. “Če bomo glasovali, ne glede na izid, se bomo soočili z neizogibnim razkolom. Izbor tega posebnega časa glasovanja ne bi mogel biti bolj samouničujoč,” meni Janša. 

Slovenija 20.05.2013, Branko Grims, seja odbora DZ za pravosodje, na kateri so o Slovenija Grims: če bo moral iti Orban, gremo tudi mi

"Izgubili bomo položaj v večjem delu Evrope"

 “Bojim se, da bo z morebitno izključitvijo Fidesza iz EPP naša politična družina znatno izgubila položaj v večjem delu srednje in vzhodne Evrope," je še zapisal nekdanji premier in prst usmeril v predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, češ, da je on tisti, ki je začel spor z Orbanom. “Pred zadnjim kongresom v Helsinkih smo se dogovorili, da o članstvu Fidesza v EPP ne bomo razpravljali pred volitvami EU. Vendar pa je Juncker (čeprav bi se moral kot predsednik Evropske komisije načeloma oddaljiti od čiste strankarske politike) javno pozval, naj se Fidesz izključi iz EPP.”

"Orban se za človekove pravice bori že 30 let"

 “Vemo, da se Viktor Orban in njegova stranka borita za svobodo, človekove pravice in politične svoboščine zadnjih 30 let, ko so totalitarni komunistični režimi v našem delu Evrope menili, da so te vrednote del kontrarevolucije," še meni Janša. 
Ste morda zasledili enega samega političnega zapornika na Madžarskem v zadnjih desetih letih? Kakršen koli politično motiviran sodni proces proti opoziciji? Ali kakršno koli selektivno sodbo, uperjeno proti politiku opozicije? Je bil kateri koli novinar pretepen ali ubit? Ali vemo vsaj za en primer, ko so na madžarsko Vrhovno sodišče imenovali kogar koli, ki je brezobzirno kršil človekove pravice med svojo pravosodno kariero? Mislim, da ne.”Česar pa ne moremo trditi za Slovenijo,"
je še zapisal Janša.

 

Komentarjev 12
  • dragec 18:16 21.marec 2019.

    Zamislite trajno zamrznejo JJ in SDS

  • sam50 11:37 21.marec 2019.

    Nisem topli kot ti -klinček,lahko si pa kaj najdeš pri svojih,ki lezejo Jajotu v ta zadnjo....

  • slovenski97 09:37 21.marec 2019.

    Robip44, na tej strani je tudi oglas, ki ti lahko pomagal iz trenutne duševne zadrege, če seveda ne padaš na moške.