Slovenija
2144 ogledov

Evropska ljudska stranka o usodi stranke Viktorja Orbana

Viktor Orban EPA
Za izključitev Orbanove stranke ne bo glasoval noben od Slovencev.

Skupščina najvplivnejše politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), bo danes odločala o usodi madžarske vladajoče stranke Fidesz, ki jo vodi Viktor Orban. Na zasedanju bo prisoten tudi sam Orban, ki bo lahko člane skupščine, med njimio bodo tudi predstavniki SDS, NSi in SLS, nagovoril in se tako osebno branil.  

Odprte so vse možnosti, od dogovora še pred glasovanjem, glasovanja o izključitvi, glasovanja o zamrznitvi statusa Fidesza za pol leta in tudi možnost, da Orban iz EPP odide sam.

Milan Zver: Pred volitvami hočejo destabilizirati EPP 

Postopek za izključitev Fidesza ali vsaj zamrznitev njegovega članstva je sprožilo 13 strank iz desetih držav: Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Finske, Švedske, Portugalske, Litve, Irske, Grčije in Norveške. Po številnih potezah Orbana, ki so v neskladju z EPP, je sodu dno izbila madžarska protimigracijska plakatna kampanja pred evropskimi volitvami, katere tarča je bil tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker. "Tukaj ne gre za odnos do migracij, gre za odnos do Evropske unije," so ocenili zagovorniki Orbanove izključitve. 

"Jaz osebno, kot tudi stranka SDS nasprotujemo predlogu o izključitvi Fidesza in obžalujemo, da predlagatelji iz vrst EPP tik pred volitvami uresničujejo agendo socialistov in liberalcev, ki želijo destabilizirati EPP. Fidesz je v Evropskem parlamentu proaktivna in lojalna delegacija, ki je s svojimi 12 glasovi pomemben odločevalec. V SDS pričakujemo, da bomo na skupščini 20. marca v Bruslju našli ustrezno rešitev, ki ne bo delila, ampak poenotila EPP, da volitve v Evropski parlament pričaka čim bolj pripravljena," pravi evropski poslanec Milan Zver. Poslanec SDS Branko Grims je nedavno ocenil, da v primeru Orbanove izključitve SDS nima več kaj iskati v EPP.  

Slovenija 20.05.2013, Branko Grims, seja odbora DZ za pravosodje, na kateri so o Slovenija Grims: če bo moral iti Orban, gremo tudi mi

NSi: Če bo glasovanje, bomo za zamrznitev članstva

EPP je Orbanu za obstanek postavil tri pogoje: umik spornih protievropskih plakatov in konec kampanje proti Bruslju, opravičilo ter delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti. "Orban se je že opravičil, računamo za to, da bo madžarski premier izpolnil vse zahteve, vendar ob dejstvu, da je sam postavil svoje zahteve, konflikt z EPP še traja. Dokler konflikt ni razrešen, se nam zdi smiselna zamrznitev članstva Fidesza," pravijo na NSi, ki pa na skupščino v Bruslej ne bo poslala svojega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta pač pa bo NSi tam zastopal Valentin Hajdinjak. 

Orban: Od svoji stališč ne odstopam!

"Pod nobenim pogojem nismo pripravljeni na nikakršen kompromis glede naših osnovnih stališč, kot je zaščita krščanske kulture in zavračanje migrantov," pa pred glasovanje sporočajo iz Orbanovega kabineta. Grozijo celo, da bo, če EPP ne bo spremenila migracijske politike, odšli sami in se povezali s poljsko stranko Zakon in pravičnost. 

V 751-članskem Evropskem parlamentu najmočnejša skupina EPP šteje 217 poslancev od tega jih je Fideszovhi 12. "Treba je razumeti, da je Evropska ljudska stranka največja politična skupina v Evropi, v kateri so stranke iz 27 držav članice EU, zato je razumljivo, da imajo stranke tudi različne poglede na posamične teme oz. probleme, predvsem pa tudi različne zgodovinske izkušnje. Prihajajo namreč iz držav z različnimi stopnjami razvoja demokracije, pravne države in gospodarstva. Največje razlike so ravno med državami Beneluxa in Skandinavije, iz katerih prihajajo stranke po večini predlagateljice izključitve stranke Fidesz, in državami z mlajšo demokracijo.
Te razlike so v: deležu prebivalstva drugih narodnosti in posledični različni odprtosti družbe tudi v primeru sprejemanja migrantov (npr. kolonialne države in ne-kolonialne države, ter notranje migracije v EU iz revnejših držav v bogatejše), stopnji razvoja demokracije in pravne države, svobodi medijev …, s čimer pa imamo v državah, ki imamo mlajšo demokracijo, še celo vrsto razvojnih težav,"
pravi evropski poslanec Franc Bogovič. 

Z njim je težko, brez njega bo lahko še težje

Bogovič upa, da bo do politične skupščine EPP dosežen dogovor in mu o izključitvi stranke Fidesz ne bo treba glasovati. "V primeru glasovanja bom glasoval proti izključitvi, saj sem prepričan, da v demokraciji izključevanja ne rešujejo problemov, ampak jih poglabljajo," dodaja Bogovič. 

V EPP sicer računajo, da na majskih evropskih volitvah lahko zmagajo tudi brez Fidesza. Na drugi strani predvolilne projekcije kažejo na krepitev populističnih in evrosptičnih strank s katerimi bi Orban lahko našel skupne točke in postal vodilna sila nastajajočega trenda. "Viktor Orban je "enfant terrible" naše družine, vendra je bolje, da ostane v družini, saj je tako lažje vplivati nanj," je že jeseni ocenil predsednik Evropske Ljuddske stranke EPP Joseph Daul.

sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • milan63 13:42 20.marec 2019.

    esdeesovci ni desničarji da vas ni sram to ste bivši komonisti rank jugoslavije orban in tajani sta bivši fašist glede grimsa da ga ni sram glede kaj grims laže da ga ni sram

  • tomaz 09:30 20.marec 2019.

    Res so vsi iz istega "gnezda". Sami vseskozi uporabljajo metode diskvalifikacij, potem pa to očitajo drugim. Kako gre tisti pregovor, da samo lump najbolje ve kako se dela lumparije....

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 09:22 20.marec 2019.

    Orban je bivši kominajzar enako kot komplet vodstvo SDSa (Zver, Janša, Tanko in Šircelj) in normalno, da ga bodo branili. če so isti gnoji