Svet
2237 ogledov

Uf, kako jih je ameriškemu kolegu napel Lavrov

Zunanja ministra ZDA in Rusije Mike Pompeo in Sergej Lavrov
1/2
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je danes po pogovorih z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom v Sočiju zagotovil, da si ZDA ne želijo vojne z Iranom, a dal vedeti, da želijo ohraniti pritisk nanj.

Lavrov je zagotovil nadaljevanje prizadevanj za politično rešitev zadnjih napetosti z Iranom.

"V bistvu ne iščemo vojne z Iranom," je dejal Pompeo na skupni novinarski konferenci z Lavrovom. Dodal pa, da so dali Irancem jasno vedeti, da bodo v primeru napada na ameriške interese ustrezno odgovorili. Pojasnil je, da se je tako kot z evropskimi zaveznicami v Bruslju v ponedeljek tudi danes z Lavrovom pogovarjal o grožnji, ki jo ZDA vidijo v Iranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od Irana pričakujemo, da se bo obnašal kot normalna država, je dejal Pompeo ter opozoril na to, da Teheran podpira uporniške Hutije v Jemnu, ki jih na strani jemenske vlade napada ameriška zaveznica Savdska Arabija. Opozoril je, da Hutiji izstreljujejo rakete na območja, kjer "potujejo tudi Rusi in Američani" in da bi jih lahko ubili.

Lavrov je medtem izrazil upanje, da so neutemeljene govorice, da ZDA zaradi Irana razmišljajo o napotitvi 120.000 vojakov na Bližnji vzhod, saj je regija že sedaj polna različnih konfliktov. Ameriški predsednik Donald Trump je danes kot lažno novico že zavrnil poročanje New York Timesa, da naj bi ZDA razmišljale o napotitvi 120.000 vojakov na Bližnji vzhod v primeru iranskega napada ali če bo Teheran pospešil delo na jedrskem orožju. Dejal je, da tega trenutno ne načrtujejo. Pristavil pa, da bi, če bi to storili, "poslali veliko več vojakov", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Lavrov je na novinarski konferenci s Pompeom zagotovil, da si bo Rusija prizadevala za politično rešitev napetosti z Iranom in da so to "odločene storiti tudi ZDA". Izrazil je upanje, da bodo Rusija in ostale podpisnice iranskega jedrskega sporazuma ostale v stikih z ameriškimi kolegi, da bi našli način za rešitev krize, ki se je zaostrila, ko je Iran ob prvi obletnici izstopa ZDA iz sporazuma pred dnevi sporočil, da ne bo več spoštoval dela sporazuma, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Lavrov je sicer več kot triurne pogovore z ameriškim kolegom označil kot iskrene in koristne. Strinjala sta se, da je potrebno obnoviti komunikacijske kanale med Moskvo in Washingtonom. Spomnil je, da so bili v zadnjem času zamrznjeni, deloma tudi zaradi "neutemeljenih obtožb Rusije, da se je vmešavala v ameriške volitve" leta 2016.

Zunanja ministra ZDA in Rusije Mike Pompeo in Sergej Lavrov | Avtor: Profimedia Profimedia

Lavrov je povedal tudi, da se je Putin pripravljen sestati s Trumpom ob robu vrha skupine G20 konec junija v Osaki, če bo prejel predlog Washingtona.

Pompeo je medtem Moskvo opozoril, naj se ne vmešava v predsedniške volitve v ZDA leta 2020. Če bi to storila, bi se naši odnosi še poslabšali, je dejal. Rusijo je pozval, naj pokaže, da so "tovrstne dejavnosti stvar preteklosti", poroča AFP.

Lavrov: Grožnje venezuelskemu vodstvu nimajo zveze z demokracijo

Povedal je še, da je v pogovorih Rusijo pozval, naj ne podpira več venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, saj da je čas za njegov odhod z oblasti. Lavrov je to gladko zavrnil z besedami, da ameriške grožnje venezuelskemu vodstvu nimajo ničesar skupnega z demokracijo. Pristavil je, da ameriško posredovanje za "demokracijo" v Libiji in Iraku ni prineslo nič dobrega.

Pompea je v Sočiju sprejel tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je izrazil upanje v izboljšanje odnosov z ZDA. Povedal je, da je pred nekaj dnevi po telefonu govoril s Trumpom in dobil vtis, da je ameriški predsednik naklonjen obnovitvi rusko-ameriških stikov za skupno reševanje vprašanj, ki so v interesu obeh strani, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

"Z naše strani smo večkrat ponovili, da si želimo popolne obnovitve odnosov. Upam, da bodo zdaj vzpostavljeni potrebni pogoji v ta namen," je dodal ruski predsednik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Artemianka
    Artemianka 00:11 15.maj 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v >>> www.3xDate.top

  • smuc 23:48 14.maj 2019.

    Zanima me kaj so se Rusi in Američani v resnici dogovorili. Mislim tako: malo jaz tebi, malo ti meni in tako imajo cel svet za norca, ker eden drugemu dajejo potuho.