Svet
4305 ogledov

Ugotovili, da so Trumpu na oblast res pomagali Rusi

Donald Trump z masko Epa
Sklep je pomemben, ker gre za odbor, ki ga vodijo Trumpovi republikanci.

Preiskava je trajala tri leta in pol

Senatni odbor za obveščevalne zadeve je objavil sklepno poročilo o preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016. Preiskava je trajala tri leta in pol, v njej pa so brez vsakega dvoma ugotovili, da so se Rusi vpletali v kampanjo, da pomagajo do zmage Donaldu Trumpu.

Sklep je pomemben, ker gre za odbor, ki ga vodijo Trumpovi republikanci, čeprav so člani odbora iz obeh strank potem vsak po svoje poudarjali, kaj je v poročilu na podlagi zaslišanj 200 prič in preverjanja milijona strani dokumentov najbolj pomembno in kaj manj.

Nekdanji pravnik FBI bo priznal krivdo za potvarjanje dokumentov

Republikanci so poudarili, da ni nobenega dokaza, da je sedanji predsednik ZDA Trump ali njegova kampanja sodelovala z Rusi. Demokrati pa trdijo, da je dokazov dovolj, Trump pa da od prevzema položaja ni storil ničesar, da se ponovno podobno vpletanje v volitve prepreči.

Trump in njegovi zavezniki trenutno najbolj poudarjajo prvo obtožnico proti preiskovalcem ruske afere, ki jo je proti nekdanjemu pravniku FBI vložil posebni tožilec John Durham, ki ga je pravosodni minister Bill Barr zadolžil za preiskavo preiskave.

Nekdanji pravnik FBI Kevin Clinesmith bo v kratkem priznal krivdo za potvarjanje dokumentov, ker je spremenil del besedila v elektronskem sporočilu obveščevalne agencije Cia FBI glede Trumpovega sodelavca Carterja Pagea. FBI je sumil, da Page sodeluje z Rusi, vendar pa je Cia sporočila FBI, da Page dela zanjo. Clinesmith je to podrobnost izpustil v vlogi za tajni preiskovalni nalog tajnega sodišča Fisa oziroma je kar napisal, da Page ne dela za Cia.

Obveščevalci so svoje delo opravljali pošteno

Na podlagi tega in drugih informacij senatno poročilo zavrne kritike predsednika Trumpa na račun ameriških obveščevalcev, da so aktivno preprečevali njegovo izvolitev. Senatni poročilo namreč trdi, da so obveščevalci svoje delo opravljali pošteno in temeljito brez političnih predznakov.

Za Trumpa je Clinesmith neovrgljiv dokaz, da se je vlada predsednika Baracka Obame zarotila proti njemu in je vohunila za njegovo kampanjo. Senatno poročilo, ki ga je vršilec dolžnosti predsednika odbora za obveščevalne zadeve Marco Rubio označil za najbolj temeljito od vseh preiskav ruske afere, pa ugotavlja nasprotno.

Obamovo vlado celo obtožuje, da je "zmrznila" in ni bila sposobna ukrepati proti ruskemu vpletanju v volitve. Razlog, ki v poročilu ni naveden, je po mnenju tudi Trumpovih zagovornikov to, da so vsi mislili, da bo leta 2016 na volitvah zmagala Hillary Clinton, Obamova vlada pa Trumpovi kampanji ni hotela dati političnega streliva o krivičnem ali nezakonitem poseganju v volitve.

"Koristen idiot" za ruske naklepe?

Senatna preiskava potrjuje eno od teorij okrog ruske afere, ki pravi, da Trump ni aktivno sodeloval z Rusi, ampak je, kot menijo njegovi kritiki, služil kot "koristen idiot" za naklepe Kremlja, da spravi v Belo hišo človeka, ki Moskvi ne bo delal težav. Poročilo namreč trdi, da so ruski obveščevalci izkoristili "relativno neizkušenost" članov Trumpove kampanje.

Rusi so imeli neposreden dostop do Trumpa in kampanje preko obsojenega političnega stratega in poslovneža Paula Manaforta, ki ga je Trump imenoval na čelo svoje kampanje, dokler ga zaradi povezav z Rusijo ni odpustil.

Manafort je z ruskimi obveščevalci preko oligarhov, kot je Oleg Deripaska, sodeloval vse od leta 2004, v času kampanje pa je imel neposredne stike z ruskim obveščevalcem Konstantinom Kilimnikom, ki mu je predajal zaupne informacije o kampanji.

"Manafortov dostop in pripravljenost, da deli informacije s posamezniki, ki so tesno povezani z ruskimi obveščevalnimi službami, še posebej Kilimnikom in sodelavci Olega Deripaske, je predstavljal resno protiobveščevalno grožnjo," navaja senatno poročilo.

Sodelovali tudi hekerji

V poročilu je tudi sklep, da je imel Trumpov sodelavec Roger Stone preko WikiLeaksa dostop do informacij, ki so jih ruski hekerji nakradli z demokratskih računalnikov še pred njihovo objavo na WikiLeaksu, Trump pa je o tem večkrat govoril s Stonom, vendar kasneje med preiskavo posebnega tožilca Roberta Muellerja trdil, da se tega ne spomni.

Muellerjeva preiskava je prav tako potrdila rusko vpletanje v volitve na Trumpovi strani, vendar prav tako ni potrdila sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi. Mueller je vprašanje o tem, ali se je Trump vpletal v preiskavo, prepustil kongresu, ker po smernicah pravosodnega ministrstva ZDA zvezni tožilci predsednika ne morejo obtožiti kaznivih dejanj. Minister Barr je to potem interpretiral kot oprostilno sodbo za Trumpa.

Je FBI storil premalo, da bi preprečil rusko vpletanje?

Poročilo obenem kritizira FBI, da se je pri začetku preiskave morebitnega sodelovanja Trumpove kampanje z Rusi preveč zanašal na neslavni dosje nekdanjega britanskega obveščevalca Christopherja Steela. Obenem pa kritizira FBI, da glede ruskega vpletanja z vdorom v demokratske računalnike ni storil nič več kot le izdajal opozorila.

Steel je začel pripravljati dosje proti Trumpu po nalogu republikancev, nakar so ga najeli demokrati. Svetovna javnost ga pozna predvsem po navedbi, da se je Trump v moskovskem hotelu zabaval s prostitutkami, ki so urinirale po postelji, v kateri je pred tem spal Obama.

Glede srečanja Trumpovega sina z Rusi v Trumpovem stolpu junija leta 2016 senatno poročilo ne ugotovi nič novega ampak trdi, da Trump mlajši od Rusov ni dobil ničesar koristnega za uporabo proti Clintonovi, čeprav je v sestanek z Natalijo Veselnickajo in drugimi privolil prav zaradi tega.

dezurni@zurnal24.si

Michelle Obama Video Svet Michelle Obama s tem požela množičen aplavz
Komentarjev 5
  • Waltter 00:42 19.avgust 2020.

    Pa je kdo od vas novinarjev sploh prebral porocilo v celoti? Seveda ne, ker se iz porocila ni mogoce nareditit niti verodostojnega povzetka. Celotno porocilo temelji zgolj naj bi, je najverjetneje, lahko da je , nekdo pozna nekoga in se ...prikaži več je z nekom dobil... Bedarije na bedarije ki stalno bolj kazejo na Barackovo vpletanje v vse preiskave..

  • Avatar Ewiksella
    Ewiksella 00:32 19.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • Avatar Pinkopalinko.
    Pinkopalinko. 20:24 18.avgust 2020.

    pa to se ve od prvega dneva saj je logično, da si je Putin želel bebca na čelu ZDA in ne kuzle