Svet
32 ogledov

"Ugrabitelji so ji dali pomirjevalo"

zapornica, ugrabitelji 24sata
Oče ugrabljene dveletne Maše o najhujših urah svojega življenja.

"Ko sem jo vzel v naročje, je bila čudna," pripoveduje oče dveletne Maše P. Petkova ugrabitev deklice v Srbiji še vedno močno odmeva, okoliščine pa še niso razjasnjene. Oče je prepričan, da so ugrabitelji deklici dali pomirjevalo. Zdravniki pri otroku sicer niso našli nobenih vbodov, rezultati  toksikoloških preiskav pa še niso znani.

Deklico naj bi Francozi ugrabili, da bi jo uporabili na sodišču, kjer se ena od ugrabiteljic bori za skrbništvo nad svojim otrokom. Deklici, ki naj bi bila podobna hčerki ugrabiteljice, naj bi vzeli DNK in tako dokazali, da ne gre za biološkega otroka bivšega partnerja ugrabiteljice. Fotografije deklice naj bi našli na Facebooku.

"Vedel sem, da je vsaka sekunda pomembna"

33-letni oče Damir je o svoji dramatični izkušnji spregovoril za Blic. "Mirjana me je poklicala in rekla: Odpeljali so mi Mašo," pripoveduje oče, ki je bil v času ugrabitve na delu v Novem Beogradu.

"Odrevenel sem od strahu, ne vem v kolikšnem času sem bil doma. Med potjo sem klical različne ljudi, da bi mi pomagali. Vedel sem, da je pomembna vsaka sekunda. V glavi mi je odmevalo vprašanje, zakaj ravno Maša."

Mirjana je Mašo držala za roko, ko so se ji od zadaj približali ugrabitelji. Ni jih opazila. Vračala se je iz trgovine, v katero je hodila vsak dan. Sosed, ki je dogajanje videl z okna v petem nadstropju, je najprej pomisli, da hočejo neznanci Mirjano oropati. Nato so jo porinili in ji iztrgali hčerko. 

"Minute so se vlekle kot dnevi. Policija nam je postavljala na tisoče vprašanj, da bi našli motiv. Vendar nismo vedeli, kdo so ti ljudje in zakaj so ugrabili ravno Mašo. Mirjana je k sreči opazila siv BMW z romunskimi tablicami in kupom razmetanih stvari. Videti je bilo, kot da so spali tam. Te podatke je dala policiji, jaz pa sem jim dal Mašino sliko, ravno v bundi in škornjih, ki jih je imela na sebi v času ugrabitve," pripoveduje oče.

Poljubljal sem sliko in jokal

"Okoli 13.30 so policistom začeli zvoniti telefoni, videl sem, da se nekaj dogaja, da imajo sled. Pol ure kasneje je bila Maša že pri njih. En od policistov me je poklical in mi dal Mašo na telefon. Klical sem jo, bila je tiho. Nato smo krenili proti Šimanovcem. Nihče ni bil prepričan, da je to ona. Na pol poti so mi poslali sliko deklice, ki so jo našli. Bila je Maša. Poljubljal sem sliko in jokal." Policisti so ugrabitelje ujeli po treh urah lova.

"V tem trenutku sem se znova rodil. Policisti so mi rekli, da se moram umiriti in biti pred njo priseben. Bila je v otroškem sedežu in proti meni iztegnila ročice. Vzel sem jo v naročje in je nisem več spustil. Odzivala se je neobičajno, zaradi česar sumim, da so ji dali pomirjevala. NIč ni govorila, bila je nestabilna. Ko smo prišli na policijo, ni pustila, da jo preoblečem. Kričala je."

Maša se ni odzivala niti, ko je prišla njena mati Mirjana. Nato so jo odpeljali na Inštitut za matere in otroke, pregledali so jo pediater, kirurg in ginekolog. Deklica, ki bo 17. aprila dopolnila dve leti, nima nobenih poškodb, prav tako se dogodka ne bo spominjala. Starši pravijo, da ji bodo vse skupaj povedali, ko bo dopolnila 18 let.

Ugrabitelje priprli za 30 dni

Policija se medtem še ukvarja z ugrabitelji, priprli so jih za 30 dni, izprašujejo jih s pomočjo prevajalcev.

"Tak primer ugrabitve se pri nas še ni zgodil. Popolnoma je nejasno, zakaj bi nekdo iz Francije s tem namenom pripotoval ravno v Srbijo," pravi krininalist Zlatko Nikolić.

"Otroci, podobni Maši, so zagotovo tudi v Franciji, če pa so iskali državo, kjer bi ugrabitev najlaže izvedli, zakaj niso izbrali Moldavije, kjer so ugrabitve otrok veliko pogostejše? Taka akcija bi bila za majhne kriminalce, očitno diletante, v Srbiji tudi predraga. Bolj verjetno se mi zdi, da je šlo za poskus ugrabitve, da bi otroka preprodali, v tem poslu pa so ugrabitelji zadolženi le za tranzitni del," pravi Nikolič.     

Komentarjev 1
  • kapibara 13:55 16.marec 2015.

    Določit jim 15 letni tečaj srbšćine...