Svet
1151 ogledov

Od srede v Ukrajini vojno stanje

Rusija Ukrajina ladje
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je podpisal izvršni ukaz o razglasitvi 30-dnevnega vojnega stanja v Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je izvršni ukaz podpisal dan po tem, ko je Rusija v nedeljo zasegla tri ukrajinske vojaške ladje blizu polotoka Krim. Dekret, s katerim bo v Ukrajini 30 dni trajalo vojno stanje, naj bi začel veljati v sredo, če ga bo parlament v Kijevu danes potrdil. Zatrdil je, da izredne razmere ne bodo vplivale na predsedniške volitve, ki naj bi jih imeli v Ukrajini prihodnje leto.

Sprva je bilo napovedano, da naj bi vojno stanje v Ukrajini trajalo 60 dni, Porošenko pa je zdaj sporočil, da se je odločil to obdobje prepoloviti. Kot je pojasnil, se je za to odločil zato, "da to ne bi vplivalo na začetek predvolilne kampanje". Prav tako je bilo napovedano, da naj bi dekret začel veljati takoj, ko bi ga potrdil ukrajinski parlament, zdaj pa je Porošenko pojasnil, da naj bi začel veljati v sredo.

Sejo parlamenta so kmalu po začetku prekinili, ker naj bi predvsem v opozicijskih strankah potrebujejo posvetovanja o dejanskem položaju v državi. Nekateri opozicijski poslanci menijo, da želi Porošenko odložiti predsedniške volitbve, ki so predvidene za marec prihodnje leto in na katerih za zdaj Porošenku ne kaže najbolje. 

Vsaka stran s svojo zgodbo

Rusija in Ukrajina nista enotni o tem, kaj se je v nedeljo dogajalo na morju nedaleč od polotoka Krim. Ruska obalna straža je neuspešno poskušala ustaviti tri ukrajinske vojaške ladje na poti v ukrajinsko pristanišče. Pri tem je ladja ruske obalne straže trčila v enega od ukrajinskih vlačilcev. Ukrajina trdi, da je rusko stran obvestila o poti svojih ladij. Gre za pot, ki jo ladje morajo prepluti, če želijo doseči Azovsko morje.

Rusija je ukrajinske ladje obtožila, da so nezakonito vstopile v njene vode in namerno izzvale konflikt. Ruska varnostna agencija FSB je v izjavi sporočila, da so ukrajinske ladje izvedle "provokativno dejanje" in da "je njihov cilj jasen: ustvariti konfliktne situacije v tej regiji". 

Zaskrbljenost zaradi napetih odnosov

Slovensko zunanje ministrstvo je danes izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi povečevanja napetosti med Rusijo in Ukrajino zaradi incidenta v Azovskem morju. Rusijo so pozvali, naj omogoči prosto plovbo v Kerški ožini, poudarili pa so tudi polno podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, so objavili na Twitterju.

Incident vzbuja skrbi, da bi lahko prišlo do širšega vojaškega konflikta med državama, med katerima so odnosi od leta 2014 že tako napeti zaradi ruske zasedbe Krima in spodbujanja oboroženega upora na vzhodu Ukrajine. Ta konflikt je zahteval že več kot 10.000 življenj.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 10:07 27.november 2018.

    Porošenko je diktator kot so Lukašenko , Orban, Erdogan ..........ali Princ teme ,kateri s provokacijami in razdvojenostjo lastnega naroda ohranjajo svoj položaj na sceni . V bistvu so politiki brez garancije .

  • Žurnalček 08:24 27.november 2018.

    Brat Rus samo deri , zakaj jih niste potopili ! Tudi če bi jih , bi Ukrajinci lahko proglasili zopet samo 30 dni vojnega stanja! Ukrajinci nimajo z vojnimi ladjami več kaj iskati v Azovskem morju , kajti delita si ...prikaži veči ga samo Rusija in Ukrajina , se pravi , vojne ladje so namenjene direktno proti Rusom in nobenem drugemu !

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 19:37 26.november 2018.

    Teli Ukrajinci so popolnoma enaka golazen,kot uni tam spodaj pod Grčijo?