Svet
3395 ogledov

Ulice pod vodo, po zraku letijo hiše, avtomobili

Tajfun Manghut Epa
Opustošenje na jugovzhodu Azije.

Letošnji doslej najhujši tajfun Mangkhut je jugovzhodu Azije ob koncu tedna prinesel opustošenje. Samo na Filipinih naj bi zahteval najmanj sto smrtnih žrtev.

Kot je napovedal župan mesta Itogon na severu Filipinov Vicotorio Palangdan bi lahko tajfun, ki je medtem dosegel kitajsko obalo, zahteval najmanj sto smrtnih žrtev. Po njegovih besedah bi lahko bili med smrtnimi žrtvami pogrešani rudarji, ki so bili v baraki rudnika, ko je to zasul zemeljski plaz. Ocenjujejo, da je bilo v baraki od 40 do 50 rudarjev, ko se je sprožil zemeljski plaz.

Tajfun Manghut | Avtor: Epa Epa

Zaradi tajfuna Mangkhuta je sicer po zadnjih podatkih na Filipinih umrlo najmanj 64 ljudi. "Težko sprejmem, a zdi se, da bo najmanj sto smrtnih žrtev," je dejal župan.

Mangkhut, ki velja za najmočnejši vihar letošnjega leta na Filipinih, je poplavil kmetijske površine na območju filipinskega otoka Luzon, njegov siloviti veter je poleg tega podiral drevesa, obilno deževje je sprožilo številne zemeljske plazove.

Večina regije, ki je bila na poti Mangkuhta in kjer živi okoli pet milijonov ljudi, je še vedno brez elektrike in komunikacijskih povezav, zato oblasti še niso podale končne ocene morebitnih žrtev in gmotne škode, ki jo je na Filipinih povzročil tajfun. Iz pretežno vaškega območja je zbežalo najmanj 105.000 ljudi.

Tajfun Manghut | Avtor: Epa Epa

Na Filipinih je največ smrtnih žrtev doslej zahteval super tajfun Haiyan leta 2013 z več kot 7350 smrtnimi žrtvami in pogrešanimi.

Spletna omrežja so polna posnetkov divjanja tajfuna, ki ruši vse pred seboj.

Orkan Florence Neverjetno Svet Norost sredi orkana. Smeji se mu cela Amerika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.