Svet
114 ogledov

Ultimat tujim borcem IS

Abu Bakr al-Baghdadi EPA
Abu Bakr al Bagdadi, vodja Islamske države, je tujim borcem, ki se vojskujejo na strani džihadistov v iraškem Mosulu, postavil ultimat.

Kot poročajo tuji mediji, Abu Bakr al Bagdadi je tujim prostovoljcem ukazal naj "izvršijo bombaške napade proti iraški vojski v Mosulu ali pa se vrnejo tja, od koder so prišli". Kot običajno je Bagdadi izpostavil, da tiste, ki se bodo odločili za samomorilski napad, v raju čaka 72 devic.

Takšen ultimat opazovalci razlagajo kot svojevrsten precedens, glede na to, da je bila Islamska država doslej poznana po tem, da ubija borce, ki želijo zapustiti njihove vrste. Menijo, da ponudba za povratek domov ni brezpogojna, pač pa da je povezana z nalogami organizacije napadov v matičnih državah omenjenih borcev.

Iraški vojaki zavzeli univerzo v Mosulu

Iraške sile so medtem v soboto prevzele nadzor nad univerzo v Mosulu, drugem največjem iraškem mestu, ki je delno še vedno v rokah skrajnežev Islamske države. Iraške sile so s tem dosegle reko Tigris, ki teče skozi središče tega mesta na severu Iraka. Od tam bodo lahko sprožile napad na zahodni del Mosula, ki ga nadzorujejo džihadisti, je poročala STA.

"Varnostne sile so v celoti osvojile univerzo v Mosulu," je sporočil poveljnik elitne protiteroristične enote Talib Šagati. "Sile so zasegle kemikalije v laboratorijih univerze ter deaktivirale razstrelivo in avtomobile bombe," je dodal.Lokalni mediji so poročali, da so imeli džihadisti svoje poveljstvo na tem območju.

Iraška vojska je ofenzivo za ponovno zavzetje drugega največjega iraškega mesta, ki je v rokah Islamske države od sredine leta 2014, sprožila sredi lanskega oktobra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19