Svet
463 ogledov

Umaknili sporne ventilatorje, zaradi katerih je gorelo v bolnišnicah

Rusija bolnišnica koronavirus požar Epa
Ruski zdravstveni regulator je odredil ustavitev uporabe ventilatorjev, ki naj bi povzročili požar v dveh bolnišnicah, kjer zdravijo bolnike s covidom-19.

Ruski zdravstveni regulator Roszdravnadzor je sporočil, da so iz uporabe umaknili ventilatorje Aventa-M, ki so jih proizvedli 1. aprila letos v eni od tovarn državnega konglomerata Rostec, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Požar v moskovski bolnišnici je minuli teden zahteval eno življenje, v bolnišnici v Sankt Peterburgu pa v torek pet. Oblasti še preiskujejo okoliščine požarov.

Rostec je aprila sporočil, da bodo njegove tovarne proizvedle 6711 ventilatorjev za bolnike s covidom-19, vendar ni jasno, koliko od njih je od danes prepovedane vrste ventilatorjev.

Rusija je 1. aprila te ventilatorje tudi poslala ZDA v okviru pomoči v boju proti novemu koronavirusu. Ruski tiskovni agenciji Tass so sicer v pristojni ameriški agenciji potrdili, da jih še niso uporabili, navaja AFP.

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je danes sporočil, da je v bolnišnicah zaradi covida-19 v državi trenutno več kot 100.000 bolnikov, med njimi 4000 otrok. Okoli 1500 bolnikov je na ventilatorjih, poroča Tass.

Beležijo več kot 10 tisoč okužb dnevno

Iz države so medtem danes znova poročali o več kot 10.000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom, kar se dogaja že vse od začetka meseca. V zadnjih 24 urah so jih zabeležili 10.028, skupno 242.271. Zaradi covida-19 je umrlo še 96 ljudi, skupno 2212.

Država je po številu okužb druga na svetu po ZDA, kljub naraščanju okužb pa so v nekaterih manj prizadetih regijah v torek že začeli rahljati ukrepe. V Moskvi, žarišču okužbe, kjer so v zadnjih 24 urah potrdili večino novih okužb, strogi ukrepi karantene veljajo do konca maja.

Da je okužen z novim koronavirusom je v torek potrdil tudi tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov. Okužbo so doslej potrdili tudi pri premierju Mihailu Mišustinu, dveh ministrih in več poslancih.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.