Svet
16871 ogledov

Umazana skrivnost Angele Merkel

Merkel, Trump epa
CNN napadel "klimatsko kanclerko".

Nemški kanclerki Angeli Merkel zaradi neprestane gradnje novih in novih obnovljivih virov energije pogosto rečejo tudi "klimatska kanclerka," piše CNN, kjer pa so z omare potegnili "ogljičnega okostnjaka." Posledice naj bi čutil ves svet, pišejo Američani.

Nemčija danes proizvede eno tretjino zelene energije, v dneh, ki so še posebej sončni in vetrovni pa zelena energija predstavlja, kar 85 odstotkov celotne energetske porabe. A Nemčija v primerjavi z letom 2009, po pisanju CNN, ni znatno zmanjšala emisij ogljikovega dioksida. Nemčija na tem področju stagnira, 900 milijonov ton CO2, kot jih na leto pridelajo pa je daleč največ med vsemi državami v Evropi. Francija na primer, izpusti le polovico toliko CO2 v ozračje. Pri CNN niso pozabili navesti, da je to posledica ekološke agende v Franciji, ampak jedrskih elektrarn, ki po po drugi predstavljajo svojevrstna tveganja. 

Onesnaževanje zraka | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Nemčija slab primer

V Nemčiji tako vsak dan odpirajo nove najbolj moderne vetrne ali kakšne druge turbine. Realni cilj Berlina je, da bi bil do leta 2050 delež zelenih energentov v Nemčiji 60-odstoten. S tem je Nemčija v veliki nevarnosti, da niti za leto 2020 niti za leto 2030 ne izpolni podpisanih zahtev iz Pariškega klimatskega sporazuma.

Radar na ljubljanski obvoznici lj obvoznica Avto Znižanje hitrosti na Lj obvoznici za nižje emisije

Če to ne bo uspelo Nemčiji, potem lahko spodleti celotnemu svetu, kar pomeni, da ne bodo izpolnjene zahteve za zmanjšanja segrevanja Zemlje. Pri CNN zaključujejo, da je to nemška umazana skrivnost, da obnovljivi viri energije očitno niso dovolj, ampak je treba načrtno in hitro izločati CO2 kot posledico energenta, varčevati z energijo in obdavčevati vse, kar ima za posledico CO2. Na primer hitro elektrificirati vsa prevozna sredstva. Na tem področju je po mnenju ameriškega medijskega velikana Nemčija slab primer.

(Foto: Saša Despot) Davek Slovenija Začenja veljati davek na CO2

Ali v Berlinu živijo v sanjah?

Nemčija ima največ termoelektrarn na premog v Evropi, nekatere so stare. Nemčija gradnje večjih ne zaustavlja, ne le zaradi industrijskih lobijev, ampak tudi zaradi skrbi vodilnih politikov, saj bi to pomenilo veliko število izgubljenih delovnih mest. Nemčija je zaradi tega še vedno bolj odvisna od ogljika kot od zelene energije. 

Smog v Pekingu | Avtor: EPA EPA

Pri CNN se sprašujejo, ali v Berlinu živijo v sanjah, da bodo z več sončnimi sistemi, hidroelektrarnami in vetrnimi turbinami rešili težave, hkrati pa bodo z razvojem industrije ustvarjali delovna mesta in dobiček. CNN zaključuje, da je rešitev energetski prehod in varčevanje pri energetski porabi. Ali pa obdavčitev CO2.

Pri tem Nemcem očitajo izjemno počasen razvoj električnih vozil in dodajajo, da so Tesla in drugi proizvajalci daleč spredaj. Nemško Avtomobilsko združenje VDA je objavilo, da je "prepoved motorjev z notranjim zgorevanjem napačna odločitev," ter da je dajanje prednosti avtomobilom z majhnimi emisijami CO2 "nepošteno in škodljivo za nemško avtomobilsko industrijo."

Komentarjev 1
  • softundsicher 23:04 29.julij 2017.

    "Nemčija ima največ termoelektrarn na premog v Evropi, nekatere so stare. Nemčija gradnje večjih ne zaustavlja, ne le zaradi industrijskih lobijev, ampak tudi zaradi skrbi vodilnih politikov, saj bi to pomenilo veliko število izgubljenih delovnih mest." Pa mi smo, s ...prikaži več TEŠ, namesto druga Švica, postali druga Nemčija.