Svet
4600 ogledov

Umrl je zloglasni Charles Manson

zda zapor Shutterstock
Umrl je eden najbolj znanih zločincev v moderni zgodovini.

Umrl je Charles Manson, vodja zloglasnega kulta, katerega privrženci so leta 1969 umorili sedem ljudi. Star je bil 83 let, umrl pa je v bolnišnici, kamor je bil sprejet na začetku meseca, poročajo ameriški mediji. Smrt je za TMZ potrdila tudi njegova sestra.

charles manson 2012 | Avtor: Reuters Reuters
Manson je verjel, da v Ameriko prihaja rasna vojna, v kateri naj bi on in njegovi privrženci prevladali na čelu novega družbenega reda. Imenoval bi ga Helter Skelter, ime je dobil po pesmi Beatlesov. 

Privržence, med katerimi so bile povečini mlade žene iz srednjega sloja, je prepričal, da je inkarnacija Jezusa Kristusa, pri manipulacijah pa si je pomagal tudi z drogami. Nato jim je zaukazal, naj zanj morijo in res je Mansonova družina zagrešila sedem okrutnih umorov. Najbolj znana žrtev je bila visokonoseča hollywoodska igralska Sharon Tate, žena režiserja Romana Polanskega (na fotografiji spodaj), ki so jo zabodli v njenem domu.

roman polanski, sharon tate | Avtor: Profimedias Profimedias

Čeprav neposredno ni umoril nikogar, so Mansona leta 1971 obsodili na smrt. A je zvezna država Kalifornija ravno v tistem času ukinila smrtno kazen, zato so mu kazen spremenili v dosmrtno. Čeprav je 12-krat zaprosil za pogojni izpust, mu oblasti niso ustregle. Na zadnje zaslišanje leta 2012 se sploh ni pokazal. Težave z njim so imeli zaradi njegovega nevzornega vedenja vsa ta leta tudi pazniki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 09:29 20.november 2017.

    Naše zloglasne množične morilce pa Matilda zlepa ne najde.