Svet
15675 ogledov

Umrl je princ Philip, mož kraljice Elizabete

Prince Philip
1/6
Umrl je soprog britanske kraljice princ Philip, star je bil 99 let.

"Njeno visočanstvo kraljica z globoko žalostjo sporoča, da je umrl njen ljubljeni mož, njegova kraljeva visokost princ Philip, vojvoda Edinburški," so sporočili iz palače. Mirno je umrl danes zjutraj v gradu Windsor. Philip, ki bi junija dopolnil sto let, se je v javnosti zadnjič pojavil 16. marca, ko je po 28 dneh zapustil bolnišnico. Najprej je bil v bolnišnici zaradi infekcije, nato so mu opravili še poseg na srcu. 

Od lanskega marca je bil zaradi epidemije pretežno v izolaciji na gradu Windsor. Še leta 2016 je imel uradna srečanja ali obiske 110 dni v letu, maja 2017 pa so sporočili, da ne bo več opravljal javnih dolžnosti. 

Princ Philip je bil rojen na otoku Krf 10. junija 1921. Njegovo oče je bil mlajši sin grškega kralja Jurija prvega, njegova mati pa prapravnukinja kraljice Viktorije. S takrat še princeso Elizabeto sta se poročila leta 1947, pet let preden je postala kraljica. Imela sta štiri otroke, osem vnukov in deset pravnukov. On njuni zlati poroki je kraljica dejala, da je bil njena moč vsa ta leta in da mu ona in celotna družina dolgujejo več, kot se zavedajo.

O tem, kakšen bo pogreb, naj bi odločila kraljica. Čeprav bi mu pripadal kraljevski pogreb z vojaškimi častmi, naj bi po navedbah poznavalcev, ki jih navaja Telegraph, Philip izrazil željo po skromnem pogrebu. Pričakuje se, da bo pokopan v kapeli svetega Jurija na gradu Windsor. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 9
  • Tatjana Ha 11:31 10.april 2021.

    R.I.P.

  • URIAH HEEP 09:06 10.april 2021.

    Its about time, now he can return as a virus.

  • kapibara 17:40 09.april 2021.

    NE kukat pa javklar ! Ena izmed njegovih izjav: “In the event that I am reincarnated, I would like to return as a deadly virus, to contribute something to solving overpopulation.” - pa si jo prevadite na gugeltransalte