Svet
971 ogledov

Umrl ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad

Umrl ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad
1/4
EPA-EFE/ANDERS WIKLUND
V starosti 91 let je umrl ustanovitelj švedskega pohištvenega giganta Ikea Ingvar Kamprad.

"Ingvar Kamprad je mirno zaspal doma v Smalandu. Rojen je bil leta 1926 in Ikeo ustanovil, ko je bil star 17 let," je sporočila pohištvena družba Ikea, ki zaposluje skoraj 190.000 ljudi, njen letni promet pa znaša okoli 38 milijard evrov, na Twitterju. Predsednik skupine Ikea Jesper Brodin pa je zatrdil, da jih bo še naprej vodila njegova vizija ustvariti boljši vsakdan za mnoge ljudi.

Iz uprave podjetja se je ustanovitelj uradno umaknil šele leta 2013, vodenje družbe je predal trem sinovom.

Podjetje ustanovil že kot najstnik

Ingvar Kamprad se je rodil v kmečki družini na jugu Švedske in je že v starosti 17 let ustanovil svoje podjetje. Kampradovo podjetje je sprva prodajalo prte, ure, okraske, nakit in okvirje za slike, od leta 1947 pa tudi pohištvo. Na zamisel o ploščati embalaži za pohištvo pa naj bi prišel, ko je enega od zaposlenih videl, kako je z mize odstranil noge, da bi jo stranka domov lahko peljala v avtomobilu.

Umrl ustanovitelj Ikee Ingvar Kamprad | Avtor: EPA-EFE/INTER IKEA SYSTEMS B.V./HO EPA-EFE/INTER IKEA SYSTEMS B.V./HO
Zaradi dostopnih cen in priročne embalaže je Ikeeino pohištvo sčasoma preplavilo domove v Skandinaviji in kasneje povsod po svetu. Danes ga je mogoče kupiti v več kot 40 državah.

Kamprad je bil kljub bogastvu znan po skromnosti, vozil je starega volva, na letalih pa je vedno potoval v ekonomskem razredu. Delal je še v pozno starost.

Na starost se je moral soočiti tudi z očitki na račun povezav z nacisti. V knjigi, objavljeni leta 1988, je priznal, da je bil tesen prijatelj švedskega fašističnega aktivista Pera Engdahla in med letoma 1942 in 1945 član njegovega gibanja. To je označil za mladostno neumnost in obenem največjo napako, ki jo je storil v življenju.

Zaradi davkov je sedež podjetja preselil

Da bi plačal manj davkov, je Kamprad leta 1982 tudi sedež družbe preselil na Nizozemsko, nato pa je koncern razdelil na več podjetij, ki so registrirana v Liechtensteinu, Luksemburgu, na Švedskem in Nizozemskem. Nazaj na Švedsko se je vrnil šele marca 2014.

Lani je Evropska komisija začela preiskavo proti Ikei zaradi davčnega poslovanja na Nizozemskem.

Ime Ikea je sicer akronim, prvi dve črki predstavljata ime in priimek Ingavrja Kamprada, črka E ime družinske kmetije - Elmtaryd, zadnja pa ime vasi, iz katere je prihajal - Agunnaryd.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice