Svet
54 ogledov

Umrl venezuelski predsednik Hugo Chavez

Hugo Chavez Žurnal24 main
Po hudi bolezni je v 58-letu starosti umrl venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je bil na čelu države kar 14 let.

Po četrti operaciji, ki jo je Hugo Chavez prestal decembra, je bilo njegovo zdravstveno stanje vse slabše. Danes dopoldne je iz Venezuele prišla novica, da se bori z novo okužbo, ki je še poslabšala njegovo dihanje.

"Prejeli smo najhujšo in najbolj žalostno vest, da je komandant predsednik Hugo Chavez danes ob 16.25 (ob 21.55 po srednjeevropskem času) umrl, potem ko se je skoraj dve leti zagrizeno boril z boleznijo," je na državni televiziji v solzah povedal venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro.

Že pred tem je Maduro sporočil, da ima 58-letni voditelj hudo okužbo dihal in "je vstopil v najtežje ure".

Maduro je po objavi novice o Chavezovi smrti sodržavljane tudi pozval, naj ostanejo mirni. Ravno njega je pred odhodom na Kubo v čustvenem televizijskem nagovoru predlagal za svojega naslednika.

Po dveh letih izgubil boj z boleznijo

V Venezuelo se je vrnil šele pred dvema tednoma. Od takrat so se državljani Venezuele spraševali, kako je z njihovim predsednikom. Zahteve, da se pokaže v javnosti, so zadnje dni postajale vse glasnejše, saj ga niso videli od decembrske operacije.

Po vrnitvi s Kube so Chaveza namreč odpeljali v vojaško bolnišnico v Caracasu, kjer je nadaljeval z zdravljenjem, a neuspešno, saj so kmalu sledile "nove in resne okužbe", zaradi česa se je tudi poslabšala njegova okužba dihal. Za katero obliko raka boleha, oblasti niso nikoli sporočile.

Chavez v bolnišnici s hčerama | Avtor: Reuters Reuters

Kot dokaz, da je Chavezovo zdravstveno stanje pod nadzorom in da mu gre vse bolje, je vlada objavila fotografije Chaveza v bolnišnici, zraven pa sta njegovi dve hčeri.

Tudi sam je trdil, da je raka premagal, in se je zato podal v boj za nov predsedniški mandat. Tega je sicer dobil, a mu ni bilo usojeno, da bi prisegel še za četrti mandat. Kdo je bil Hugo Chavez, preberite tukaj.

Komentarjev 4
  • stalker 20:04 14.marec 2013.

    R.I.P. HUGO CHAVEZ

  • mph 07:55 06.marec 2013.

    Se strinjam. Tudi njemu je malce sicer oblast že prijela, vendar je bistveno popravil razmere v Venezueli, predvsem pa so profitirali navadni ljudje in zato je tudi imel toliko podpore, nacionaliziral je last kapitalističnih banditov in vrnil ljudem. Seveda, seveda, ...prikaži več ... jih bo en kup z diametralno nasprotnim mnenjem od mojega. :-) Samo upajo lahko, da ne bo njihovega pokojnega Tita nadomestil kakšen njihov Janša. :-)

  • Lavdan 07:40 06.marec 2013.

    Naj mu bo lahka venezuelska zemlja. Odšel je ljudski junak.