Svet
17541 ogledov

Univerza kupila razkošen avto, za osebne namene ga uporablja le profesor

Land Rover Discovery Sport S Anže Petkovšek Land Rover Discovery Sport S
Zagrebška univerza je za namen projekta kupila luksuzno vozilo iz sredstev EU. Sedaj pa vozilo krasi garažo tamkajšnjega profesorja.

Zagrebška univerza je objavila podrobno naročilo za dva avtomobila, ki bi morala izpolnjevati pogojem fakultetnega projekta za raziskavo naravnih nesreč. Med drugim so zahtevali, da imata vozili za terenske raziskave sedeže v kombinaciji z usnjem, kromane bočne stopnice ter usnjen volan. Tako je zahtevam ustrezal le vozilo, znamke Land Rover, poroča Telegram.

Leta 2020 je uprava zagrebške geodetske fakultete z javnim denarjem kupila dva avtomobila za 624.500 kun (81.400 evrov). Sedaj so viri z univerze sporočili, da se vozili ne uporabljata za potrebe fakultete, ampak za potrebe dveh zaposlenih.

Tako so se novinarji Telegrama podali na večtedensko raziskavo, da bi preverili, ali sta vozili res redno parkirani v garažah dveh zaposlenih na Geodetski fakulteti, profesorja Boška Pribičevića in strokovnega sodelavca Roberta Rodbinića.

Kot se je izkazalo, sta obe vozili ves čas redno krasili njuni garaži, tudi ob koncih tedna. Vodstvo fakultete je medtem zatrdilo, da se vozili uporabljati izključno za potrebe projekta, brez da bi omenilo, da ju redno vozita dva zaposlena. Ob tem je dekan univerze zapisal, da je "frekvenca uporabe vozila odvisna od načrtovanih terenskih aktivnosti."

Zahtevali kromirano bočno stopnico in usnjeno notranjost

Konkretno se gre v tem primeru za model Ford pickup in prestižni Land Rover Discovery Sport, ki z avtomatskim menjalnikom stane najmanj 309.000 kun (40.277 evrov), njegova cena pa se lahko glede na moč in opremo povzpne tudi do skoraj 500.000 kun (65.172 evrov).

Omenjena avtomobila je fakulteta kupila za namene projekta EU, ki naj bi prispeval k zmanjšanju tveganja naravnih nesreč na Hrvaškem.

Land Rover Discovery Sport S | Avtor: Anže Petkovšek Land Rover Discovery Sport S Anže Petkovšek
Pri iskanju avtomobilov prek javnih naročil je vodstvo fakultete zahtevalo veliko dodatne opreme, med drugim usnjeni volan, sedeže v kombinaciji z usnjem, kromirano bočno stopnico in podobno. Na razpis se je odzval le en ponudnik, saj so navedli izjemno podrobne specifikacije.

Tako so želeli, da je avto dolg vsaj 4.592 milimetrov, Land Rover Discovery Sport pa 4.597 milimetrov. Zahtevana najmanjša višina je bila 1.720 milimetrov, ta model pa je visok 1.727 milimetrov. Poleg tega so zahtevali, da je širina avtomobila najmanj 2.060 milimetrov, Land Rover pa je širok 2.069 milimetrov.

V razpisu niso navedli, zakaj so dotične zahteve pomembne za raziskave, so pa med drugim določili, da mora biti avto v sivi barvi z efektom in imeti črno streho.

Tako so v sklopu preiskave novinarji odkrili, da sta oba zaposlena na fakulteti uporabljala vozili za prevoz na delo in domov. Viri iz fakultete so trdili, da je bil Ford Pickup občasno uporabljen tudi za terenske raziskave, nato pa je bil ponovno v trajni lasti gospoda Rodbinića. Dodali so še, da niso nikoli slišali, da bi za namene projekta uporabili tudi Land Roverja. Kot so povedali, je ta avto vedno vozil izključno le profesor Pribičević.

Dekan fakultete ujet na laži

Preden je tovrstni primer prišel v javnost, je dekan fakultete Almin Džapo dejal, da omenjena vozila uporabljajo člani izvedbene enote projekta v okviru Centra za analizo in obdelavo podatkov večsenzorskih aerofotografij, kot tudi strokovnjaki za zbiranje in obdelavo geodetskih podatkov. Vendar več kot očitno, dekan pri tem ni govoril resnice. V skladu s Splošnimi pogoji za EU projekte morajo namreč vsa vozila, kupljena iz evropskih sredstev, imeti nalepke, ki to jasno kažejo, česar dotični vozili nista imeli. Nalepki sta se nato nekaj dni kasneje le pojavili na vozilih, skoraj tri leta po njunem nakupu.

Začetek projekta že leta 2020

Oba avtomobila sta bila pridobljena v okviru evropskega projekta LIDAR – Multisenzorsko aerofotografiranje Republike Hrvaške za potrebe ocenjevanja tveganja naravnih nesreč. Ministrstvo za gospodarstvo je projekt neposredno oddalo Državni geodetski upravi v sodelovanju z Geodetsko fakulteto in mestom Zagreb. Takratni hrvaški minister za gospodarstvo Tomislav Ćorić je dejal, da bo s tem projektom prvič celovito evidentirano celotno ozemlje Republike Hrvaške. Tovrstno snemanje naj bi omogočalo določitev ogroženih točk na Hrvaškem z vidika morebitnih naravnih nesreč.

Del projekta, za katerega je zadolžena Geodetska fakulteta, vodi Boško Pribičević, redni profesor s Katedre za hidrografijo. Projekt naj bi sicer potekal do začetka maja letos, julija 2020 pa je bil objavljen razpis za nabavo dveh službenih avtomobilov.

Nabavo vozil je odobril tudi dekan Džapo, ki je objasnil, da morajo za potrebe projekta nujno imeti nova vozila ustreznih lastnosti, ki gredo lahko na lokacije, ki so nedostopne običajnim cestnim vozilom.

Profesor Pribičević medtem trdi, da Land Roverja uporablja le takrat, kadar mora iti v sklopu službe na teren. Sam trdi, da je le žrtev napada nekaterih kolegov s fakultete. Preden je dotična zgodba prišla v javnost, so namreč na fakulteti potekale volitve za izbor dekana, za kar se je potegoval tudi Pribičević. Kot je dejal, so njegovi kolegi izkoristili zgodbo in mu tako posledično onemogočili zmago na volitvah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Jaoming 20:13 21.april 2023.

    In zakaj nas to zanima v SLO.

  • jakec42 19:12 21.april 2023.

    Pustite hrvate imate dovolj lopovščin pri nas!

  • žurnalWTF 18:17 21.april 2023.

    Kaj če bi Žurnal menjal domeno v zurnal24.hr? Itak imate več hrvaških kot slovenskih novic