Svet
6255 ogledov

Uradno: dvoboj Peterson proti Žižku, vstopnice po 660 evrov!

Slavoj Žižek Epa
Obeta se debatni spektakel zadnjega desetletja, če ne celo tega stoletja. Kontroverzni kanadski psiholog proti kontroverznemu slovenskemu filozofu.

Pred štirimi meseci je ob obisku Ljubljane v sklopu svoje svetovne turneje kanadski psiholog Jordan Peterson na vprašanje oziroma izziv iz občinstva odgovoril, da bi se z veseljem udeležil besedne debate s slovenskim filozofom Žižkom. "Organizirajte in pridem!"

19. aprila letos se bo debata med dvema vodilnima svetovnima mislecema, ki pa sta si v svojih idejah velikokrat na povsem  nasprotnih polih, tudi zares zgodila. Na žalost ne v Sloveniji, temveč v Kanadi in sicer v Sonyjevem centru v Torontu. Debata je poimenovana "Sreča: kapitalizem proti marksizmu."

Kraj dogodka napoveduje veliko odmevnost, samo dvorana lahko sprejme skoraj 3.200 ljudi. Debata bo gotovo razprodana, saj so v tem trenutku na voljo le še vstopnice za posamezne sedeže in sicer po preračunani ceni kar 660 evrov.

Jordan Peterson | Avtor: Wikimedia Wikimedia

56-letni John Peterson je profesor klinične psihologije, ki je zaslovel po vsem svetu s svojimi kritičnimi prispevki na Youtubu. V svojem znanstvenem delu se osredotoča na številna področja, ki vplivajo na življenje tako moškega kot ženske. Znan je kot kritik politične korektnosti in izenačevanja spolov, zato ima veliko nasprotnikov, tudi v akademski srenji. Še posebej ima v zobeh "radikalne" postmoderne levičarkse filozofe in sociologe, saj po njegovem z idejami iz marksizma in komunizma nevarno majejo osnovne temelje zahodne civilizacije.

Slavoj Žižek Presedlal med desničarje? Slovenija Žižek: "Sumljiv mi je prezir do proti-imigrantskih nacionalistov"

69-letni slovenski filozof Slavoj Žižek je prav tako znan kot kritik politične korektnosti, a hkrati tudi velik kritik kapitalizma in neoliberalizma. Ideje svetovno uveljavljenega filozofa so zelo pogosto v nasprotju z analitičnimi filozofskimi tokovi, s svojimi nenavadnimi in energičnimi nastopi pa si je v zadnjih 30 letih delovanja na mednarodni sceni pridobil svetovno slavo. V svojih delih in nastopih je zagovornik komunističnih idealov, hkrati pa je kritičen do desničarskih usmeritev, kot so nacionalizem, konzervatizem in liberalizem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • joze866 23:23 03.marec 2019.

    Zgodovinska dejstva in logika brez dvoma govorijo v prid Petersonu. Poleg tega je zelo prepričljiv in artikuliran govorec. Žižek nima šans.

  • alenka161 08:45 03.marec 2019.

    Iskriva pripomba: (ni moja) LUDI jeb. ZBUNJENOG

  • jakec1575 18:59 02.marec 2019.

    Lahko recem samo to, da so mediji Petersona ocrnili brez primere. Vecina novinarskih sogovornikov z vnaprejsnjo agendo sploh ne razumejo, kaj jim ta clovek sploh pove na njihova "vprasanja". To se vidi v njihovih "diskusijah" in samogovorih z njim. V ...prikaži več njegovem primeru lahko vidimo, kako mediji ne samo z lastniki, ampak z neizobrazenimi novinarji skusajo kreirati in kreirajo realnost, ki to ni. Ne vem, kaj se bosta z Žikom sploh pogovarjala, ker je slednji totalni teoretik, brez dneva prakse.