Slovenija
23 ogledov

Usoda ugrabljenega Hrvata še vedno neznana

Ugrabljen Hrvat ISIS
Hrvaške in egiptovske službe si še naprej prizadevajo najti ugrabljenega Tomislava Salopeka. Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je medije prosila, naj ne objavljajo nepreverjene informacije, saj so nekateri pisali, da zanj po izteku 48-urnega roka ni več upanja.

"Še naprej delamo na tem, a zaradi občutljivosti situacije ne moremo razkriti več podrobnosti," so pojasnili na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Nobenih informacij nima niti francoska tiskovna agencija AFP, ki je primer ugrabljenega Salopeka spremljala od samega začetka, saj je Hrvat namreč v Egiptu deloval kot geodet za francosko podjetje CGG.

Egiptovska veja Islamske države je v sredo zagrozila, da bo Salopeka usmrtila v 48 urah, kar se je izteklo v petek. Sodeč po uri, ki je odštevala čas na spletni strani skrajnežev, naj bi do usmrtitve prišlo točno ob 17.35 po srednjeevropskem času. Po izteku roka je digitalna ura s strani izginila.
V zameno za njegovo življenje IS zahteva izpustitev muslimank iz egiptovskih zaporov. Salopeka so sicer ugrabili 22. julija na območju Kaira, ko je bil z voznikom na poti v službo.

Salopek je prvi tujec, ki so ga skrajneži IS ugrabili in zagrozili z njegovo usmrtitvijo, odkar IS deluje v Egiptu, piše STA.

"Srce se ti para, ko gledaš otroka"

Salopek ima dva otroka, dveletnega sina in sedemletno hčerko. Kot pravijo sosedi družine, se deček še ne zaveda, kaj se dogaja, deklica pa svojega očeta nestrpno pričakuje, saj ve da bi se že moral vrniti domov. "Ko jih gledaš, se ti začne srce parati. Še kamen bi zajokal. Tomislavov oče Zlatko je moj prijatelj. Z ženo preživljata najtežje trenutke v svojem življenju,“ pravi družinski prijatelj Miro Hrastović, ki je še povedal, da je Zlatko Salopek ves čas na spletu spremlja novice. Kadar ni bral novic pa je nemo in dolgo gledal fotografijo svojega ljubljenega sina, še pravi. "Kaj je zagrešil? Še mravlje ni bil sposoben pohoditi. Tako kot veliko naših mladih je odšel v svet služit kruh."

Komentarjev 3
  • allstarr111 23:51 08.avgust 2015.

    Ma ti povem eno, pa nisem ne hrvat in ne njihov simptizer, ampak upam stavit da če se bo zgodilo da ga BOG ne daj UBIJEJO, bodo Hrvatje hoteli VEČJO vlogo pri vsej zgodbi z ISIL, pa ne mislim glede ...prikaži več podpore, ampak direkt spopada, bodo se organizirali preko NATA in šli dol in jim vrnili, kako bo pa to vplivalo na SLO pa si lahko predstavljaš že zdaj nas menjajo ze slovaškp kar je v bistvu nam celo v korist. Ampak potem nam ne bo, več tako do muti kulti skupnosti.Boš videl. upam da ne ampak rečem vseeno.In ja naj ga spustijo za voljo miru

  • dimnikar 23:02 08.avgust 2015.

    Dokler smo tako politično korektni, da se obnašamo kot da bi ISIS kratili pravico od izražanja verskega prepričanja, če bi jim preprečili obglavljanja, se nam slabo piše.

  • allstarr111 22:20 08.avgust 2015.

    Ma fak, resda smo bili bolj ali man pasivni ko so grozili z usmrtitvijo drugih ljudi, ampak za je zeleo zelo blizu, in lahko SLOVENEC jutri z lahkoto postane žrtev.tako da prvreta čustva na stran, čas je za ...prikaži več humanizem, želim Tomislavu da se vrne k družini živ in zdrav čimprj. Pač tako sem naučen od staršev, ne želi slabo drugemu, to je ta moto.vi pa kok hočete, ampak škoda vsakega življenja za karkoli političnega.