Svet
7686 ogledov

"Ustavitev odkupa plina iz Rusije je nemogoča"

plinovod Profimedia
Francoski energetski velikan TotalEnergies opozarja, da je ustavitev odkupa plina iz Rusije nemogoča

TotalEnergies je v torek napovedal, da bo do konca leta prenehal odkupovati rusko nafto in naftno derivate. Gre za zadnjo v nizu multinacionalk, ki so po ruski invaziji na Ukrajino ustavile poslovanje v tej državi.

A kot je opozoril izvršni direktor podjetja Patrick Pouyanne, ne morejo prekiniti tudi odkupa plina, saj bi to povzročilo delno zaprtje evropskega gospodarstva. V nasprotju z nafto, ki jo lahko dobavljajo od koderkoli, je zemeljski plin ponavadi po plinovodu dobavljen neposredno do posameznih držav oz. kupcev.

"Vem, kako zamenjati dobavitelja nafte, ne pa tudi, kako zamenjati dobavitelja plina," je Pouyanne povedal za radio RTL. Kot pogovor še povzema francoska tiskovna agencija AFP, "plin ni na voljo povsod", ob čemer je Pouyanne izpostavil, da imajo podpisano 25-letno pogodbo, ki da je ne morejo prekiniti.

Če se članice EU ne dogovorijo o embargu na uvoz ruskih energentov, kar bi energetskim podjetjem omogočilo, da se sklicujejo na višjo silo in s tem povodom prekinejo pogodbe, bodo morali kupci ruskega plina plačati milijardne pogodbene penale, je opozoril.

Posvaril je še pred visoko ceno za evropsko gospodarstvo v primeru prekinitve dobav. "Brez ruskega plina se zaustavi del evropskega gospodarstva ... Če zaustavimo tokove ruskega plina, bomo imeli prihodnjo zimo težave in januarja bomo morali omejiti porabo plina, ne za gospodinjstva, ampak verjetno za industrijo," je navedel in dodal, da bi se podjetja s tem obenem odpovedala tudi milijardnim naložbam v zadnjih letih v ruski energetski sektor. V primeru TotalEnergies je to 13 milijard dolarjev.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 4
  • Skias 11:01 24.marec 2022.

    Pa kaj se sekirate saj Europa ne potrebuje gospodarstva in Evropejci lahko živimo od zraka! Namesto, da Evropa posluša US bi morala bolj aktivno poseči in prisiliti obe v pogajanja in to ne na način kot je ta, da uničuje ...prikaži več lastno industrijo. Daljni cilj bi morala biti evrazija saj to je 1 kontinent + seveda Afrika. Da malo sanjamo. Si predstavljate združene države evrazije+Afrika! Le skup lahko gremo v svetlo prihodnost!

  • Bojan Lavrencic 10:47 24.marec 2022.

    Dolar ima bolj slabo podlago v zlatu glese na kolicino , ki je v obtoku. Najvecje zaloge zlata pa imasta ravno kitajska in rusija. Ce pa se bodo drzave izvoznice energentov zacele odpovedaivati dolarju kot placilni valuti pa znajo uaodno ...prikaži več zamajati dolar. Kar se ameriske industrije tice.....je ta bistveno manjsa kot se misli. Velika del so preselili v drzave z cenejso delovno silo in to zna biti v kaksnem resnem spopadu velik problem.

  • marko345 20:16 23.marec 2022.

    Kdor se vsaj malo razume na ekonomijo ve, da je edina varna valuta zlato. Takoj za njo je dolar, ki ima podlago v ogromnih zalogah zlata, in neverjetni industriji. Varna valuta je Canadski dolar z velikimimi zalogami zlata, ipd. Kdor ...prikaži večr pa zna ozračunat pravilno- dejansko pariteto med dolar- rubelj, dolar- jen ipd pa tega ne bo mogel narediti, ker so podatki o količini rubljev, jenih ipd . nedokazljivi, kar pomeni, da razen Eura, kjet se ve kolčina te valute, o drugih valutah ni realnih podatkov.