Svet
520 ogledov

Uvedli covidni potni list za potovanja

letališče covid-19 Profimedia
Kitajska je uvedla sistem digitalnih zdravstvenih potrdil, iz katerih bo razviden status posameznika glede cepljenja proti covidu-19 in rezultate testiranja na SARS-CoV-2.

Potrdilo oz. potni list o cepljenju je dostopno le za kitajske državljane in ni obvezno. Z njim želi Kitajska prispevati k spodbujanju "svetovnega gospodarskega okrevanja in olajšati potovanja prek meja", je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva. Ni sicer navedel, koliko držav naj bi ga priznavalo.

Dostopno je prek novega programa na platformi družbenega medija WeChat, ki vključuje kodo QR, s pomočjo katere vsaka država pridobi zdravstvene podatke o posamezniku, je v ponedeljek poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua, ki jo povzema francoska AFP. Potrdilo je mogoče prevzeti tudi v fizični obliki.

Brez kode ni mogoča raba javnega prevoza

Podobne kode v okviru platforme WeChat in drugih aplikacij, ki vsebujejo podatke o morebitnih tesnih stikih z okuženimi ali potovanji v središča okužb, so sicer na Kitajskem že sedaj pogoj za uporabo domačega javnega prevoza in vstop na številna javna mesta.

O podobnem potnem listu, kot ga je sedaj uvedla Kitajska, razmišljajo številne države, med drugim ZDA, Velika Britanija in EU. Nemška kanclerka Angela Merkel je konec februarja napovedala, da evropska komisija potrebuje približno tri mesece, da ustvari tehnično podlago za digitalni cepilni potni list. Evropska komisija namerava še ta mesec predstaviti zakonodajni predlog za uvedbo "digitalnega zelenega potnega lista" o cepljenju proti covidu-19. Ta naj bi državljanom omogočil potovanje med članicami in izven unije.

Prva je tovrstno pobudo dala Grčija, posebna potrdila so že uvedli na Islandiji, Danskem in Švedskem. Stališče Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je drugačno, saj opozarjajo, da gre za diskriminatoren ukrep. Še vedno smo namreč v obdobju, ko ni na razpolago dovolj cepiva za vse, poleg tega obstaja določen del ljudi, ki se ne smejo cepiti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Detel5ica 10:37 10.marec 2021.

    Naši "prijatelji" hrčki močno navijajo za cepilni list in pričakujejo,da bodo turisti množično in neovirano drveli na Jadran.

  • kapibara1 18:20 09.marec 2021.

    Kje so sedaj zasmehovalci teorije zarote "Obveznega cepljenega potnega lista".. Mic po moc.. pa bodo po celmu svetu.. hahahahahaha