Svet
45 ogledov

"V 14 letih povzročil le veliko sovraštva"

Chavez Reuters
"Ni umrl ta teden, balzamirali so ga že veliko prej. To se ve," je ob smrti Chaveza dejala Slovenka v Venezueli.

Ob smrti Huga Chaveza smo se pogovarjali s predsednico Slovenskega društva Sv. Cirila in Metoda v Venezueli Antonijo Brundula. Dejala nam je, da so bile na dan, ko so se od el comandateja poslovili visoki predstavniki, zaprte vse trgovine in dodala, da nihče ne ve, kaj jih čaka. "Bomo videli, kaj bodo naredili."

Chavez umrl že veliko prej

O smrti Chaveza se je v Venezueli govorilo že dlje. Nihče ni verjel vodilnim, da je še živ. "Ni umrl prejšnji teden, balzamirali so ga že veliko prej. To se ve. Tisti, ki so ga nadomeščali, so se s Kube vedno vračali z novicami. Nazadnje so dejali, da so ga pripeljali v vojaško bolnišnico, ampak nihče ga ni videl. Zato so se študenti zbirali pred sodniško palačo in zahtevali resnico. Kaj se dogaja, kje je predsednik. Šele po njihovi zahtevi so povedali, da je umrl," je povedala Brundulova.

"Imamo veliko težav z drogo in krajami"

Nekateri so bili ob razglasitvi njegove smrti žalostni, drugi veseli. Po besedah Brundule je Chavez v 14 letih povzročil veliko sovraštva. "Venezuelčanom je vcepil v glavo, da če nekdo nima, je kriv tisti, ki ima malce več. In tako nastane sovraštvo. Ljudje so zadovoljni, da imajo sovražnika."

Čeprav je vedno pomagal revnim, je s to pomočjo naredil tudi veliko škode, meni naša sogovornica. "Za ljudi, ki niso imeli ničesar, je Chavez vedno poskrbel. Vsaka punčka, ki je rodila, je na mesec dobila določeno vsoto denarja. Smo prva država v Južni Ameriki, ki ima največ rojstev do 18. leta starosti. To je s seboj prineslo tudi velik socialni problem, kar pa ni edina težava. Težave imamo tudi s krajami in drogami. To je predvsem posledica tega, da je veliko otrok brez staršev. Menim, da je družina še vedno najpomembnejša. Če ni družine, je težko vzgojiti otroke in tako se vzgojijo sami, na cesti. Ceste pri nas pa so polne orožja in drog."

Velika težava je tudi korupcija

Brundula je poudarila, da je imela Chavezova vlada močan lobi zunaj meja. V javnost je prišlo le tisto, kar so vodilni želeli. Kakšna je situacija znotraj države, pa ne ve skoraj nihče. "Težav je veliko. Na primer ne dobimo zdravil, sploh ne za rakave bolnike. Že deset let imamo prepovedano tujo valuto. Če gre nekdo na potovanje, lahko dobi le 2.500 dolarjev na leto. Nato pa mora shraniti vsa potrdila – od letalske vozovnice do plačila študija. Zato se je razvila trgovina na črno kot v nekdanji Jugoslaviji. Tisti, ki delajo na vladi, prodajajo dolarje. En dolar je na primer 6,30 bolivarjev, na črno pa ga dobiš za 25 bolivarjev, kar je ogromno. Tudi tu vlada velika korupcija."

"Ljudje so razvajeni"

Spregovorila pa je tudi nekaj besed o Sloveniji in Slovencih. "Pred meseci, ko sem bila v Sloveniji, sem se čudila, ker ljudje niso jedli včerajšnjega kruha. Nas so starši naučili, da kruh spoštujemo. Novega pa nismo dobili, dokler nismo pojedli starega. Ljudje so razvajeni. Mislim, da bomo vsi morali malce zategniti pasove. Morali bomo začeti živeti drugače in biti bolj hvaležni za to, kar imamo. Seveda brez da sodimo drugega. Prišla je takšna doba, da ljudje mislijo, da bodo imeli vse, dobre pokojnine, stanovanje ... In če nimajo vsega, je kriva vlada."

Komentarjev 19
  • mph 08:27 14.marec 2013.

    "povejmi", kje si? Sem se veselil argumentiranega odgovora, pa očitno ne bo nič ... bom moral umaknit iz favoritov ta thread.

  • mph 07:59 13.marec 2013.

    Ja, kot sem mislil, očitno si spoštovana povejmi ena tistih, ki nekaj butne, potem pa ne ve argumentirati, ko nekdo konkretno postavi vprašanje. Če si me že potegnila za jezik, bi me zelo veselilo, če bi malo utemeljila na moj ...prikaži več post. Pa se verjetno ne bo zgodilo.

  • mph 09:36 12.marec 2013.

    Si bil v Argentini za časa Tita ali kje na Golem otoku, da imaš toliko pelina? Namreč večina, še posebaj revnejši, smo živeli v bistveno bolj poštenih časih v Yu, kot pa sedaj.