Svet
24259 ogledov

V Avstriji panika zaradi Hrvatov

Delavec EPA
Avstrijci se bojijo priseljevanja s Hrvaške.

Fenomen masovnega izseljevanja iz Hrvaške ne ostaja neopažen v Avstriji, kjer so do 1. julija letos v veljavi omejitve glede svobode gibanja hrvaških delavcev znotraj Evropske unije.

V napadu na novo avstrijsko vlado kanclerja Sebastiana Kurza je vodja socialdemokratov in nekdanji kancler Christian Kern ravno hrvaške državljane izpostavil kot potencialno nevarnost za trg dela v Avstriji.

Kot navaja dunajski Kurier, je Kern gospodarski program nove vlade kritiziral kot program, ki Avstrijo vodi v revščino, v kateri se bodo rušile socialne pravice in v kateri se bo bohotil trg poceni dela.

Tarča njegovih kritik je predvsem napovedana poteza avstrijske vlade, da bo glede deficitarnih poklicev povsem odprla meje za članice Evropske unije. V tem oziru konkretno Kern navaja Hrvaško oziroma njihovo delovno silo.

Njegova kritika odpiranja meja je sicer natela na neodobravanje znotraj stranke, nekateri člani Kernu zamerijo ksenofobijo.

Magna Vlada Slovenija Tujcem, ki delajo v Avstriji, bi zmanjšali otroški dodatek

Še bolj oster je nekdanji vodja avstrijski sindikatov Werner Muhn, ki vladi zameri, da v Bruslju ni uspela še za dve leti podaljšati obstoječe, čeravno ne velike omejitve za delavce s Hrvaške. "Vlada se je odločila odpreti novo balkansko ruto," je za Kurier poudaril Muhn.

Kern je po drugi strani napovedal, da bo v prihodnjih petih letih v Avstrijo prispelo okrog 150 tisoč delavcev skupaj s svojimi družinami in da bo večina njih s Hrvaške.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Miro Novak 09:49 19.januar 2018.

    Ravno tako jim ni lahko, tako kot nam ne

  • Miro Novak 09:48 19.januar 2018.

    Se opravičujem.... Čavez?!

  • Miro Novak 09:46 19.januar 2018.

    Ko pa je pred leti veljala prepoved za Slovenske državljane, smo pa jokali. Sedaj pa takšna favšija, a ne Čadež?!