Slovenija
4020 ogledov

Tujcem, ki delajo v Avstriji, bi zmanjšali otroški dodatek

Magna ADRIAN BRADSHAW/EPA
Slovenci, ki delajo v Avstriji, naj bi dobili manjši otroški dodatek

"Če bo avstrijski parlament potrdil zakon, s katerim se tujcem, zaposlenim v Avstriji, zniža otroški dodatek, bodo slovenski delavci migranti pravico iskali po sodni poti na ravni Evropske unije," sporočajo iz Sindikata delavcev migrantov Slovenije (SDMS).

Za Slovence 15 odstotkov nižji otroški dodatek

Avstrijska vlada je prejšnji teden sprejela odločitev o znižanju otroškega dodatka za v tujini živeče otroke. "Prinaša več pravičnosti, če bo otroški dodatek prilagojen življenjskim stroškom dotične države," je po poročanju STA dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Višino dodatka bi določili glede na življenjske stroške v državi, iz katere so delavci in kjer živijo njihovi otroci. Neuradno naj bi bi se otroški dodatek za tuje delavce v Avstriji zmanjšal za 15 odstotkov.

Napovedane spremembe vsekakor prinašajo potencialno nasprotovanje evropskemu pravnemu redu, predvsem z vidika enakega obravnavanja, ugotavljajo v sindikatu, saj bi bili slovenski državljani diskriminirani v primerjavi z avstrijskimi delavci in v veliko slabšem položaju, kot so sedaj.

Avstrija naj bi na račun znižanja otroškega dodatka za v tujini živeče otroke privarčevala več kot 100 milijonov evrov. Leta 2016 so za otroške dodatke v tujini živečih otrok namenili 273 milijonov evrov, večinoma na Madžarsko.

Otroški dodatek za vsakega otroka

Otroški dodatek v Avstriji povprečno znaša 150 evrov na otroka. Prejmejo ga vsi starši, ne glede na dohodek, zneski pa so določeni glede na starost otroka in znašajo od 111,80 evra za novorojenčke do 162 evrov za otroke, starejše od 19 let. Pravico do dodatka imajo do 24. leta starosti otroka, če se ta šola.

Slovenci povprečno 114 evrov

Slovenci, ki delajo v Avstriji in tam tudi plačujejo davke, naj bi za otroka dobili povprečno 114 evrov. Nekateri otroški dodatek prejemajo že v Sloveniji, Avstrija pa jim nato odmeri razliko. V SDMS ocenjujejo, da bo oškodovanih okoli 5500 družin.

magna steyr Proizvodnja Slovenija Magna išče delavce, plače čez 2000 evrov

"Ker slovenski delavci, zaposleni v Avstriji kot tujci, nimamo nobenega formalnega zagovornika, imamo pa močan pravni interes, razmišljamo o ustavni presoji zakona na avstrijskem ustavnem sodišču, izključena ni niti tožba na evropskem sodišču. Gre namreč za evidentno kršenje pravic, ki jih določa evropska uredba o koordinaciji sistema socialne varnosti. Po tej uredbi imamo tuji delavci enake pravice iz naslova zavarovanja kot državljani države, v kateri smo zavarovani. To je načelo enakega obravnavanja oz. načelo nediskriminacije," pravi Mario Fekonja, predsednik SDMS.

Plakat, Kekec, Avstrija Plakat v Avstriji Svet Protislovenski plakat v Avstriji

Razočarani nad državo

Fekonja je razočaran tudi nad lastno državo, "ki se ob napovedani potezi avstrijske vlade niti ne oglasi, s čimer je ponovno pokazala mačehovski odnos do slovenskih delavcev."  Na ministrstvu na delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so seznanjeni z avstrijskimi načrti zmanjševanja otroških dodatkov za delavce, ki delajo v Avstriji, živijo pa v drugi državi članici EU.

Ministrstvo: Tak ukrep bi pomenil kršitev prava EU

"Ocenjujemo, da bi tak ukrep predstavljal kršitev prava EU na področju koordinacije sistemov socialne varnosti, ki se neposredno uporablja v vseh državah članicah in ne dopušča zmanjševanja (indeksiranja) pravic iz tega naslova za družinske člane delavcev, ki živijo v drugi državi članici EU. Nadzor nad izvajanjem predpisov EU je v domeni Evropske komisije, ki v skladu z ustanovnimi pogodbami v primeru kršitev sproži postopek proti državi pred Sodiščem EU. Ministrstvo takšnim pobudam ali predlogom, ki bi kršili pravice slovenskih državljanov, zaposlenih v Avstriji, odločno nasprotuje. V primeru, da bi dejansko prišlo do sprejema takšne zakonodaje, bo Slovenija sprožila vse postopke, ki so ji na voljo v skladu s pravom EU," sporočajo z ministrstva. Ministrica Anja Kopač Mrak naj bi se še ta teden sestala z avstrijsko veleposlanico v Sloveniji.

Madžarska vlada je medtem že ostro protestirala in, če bo zakon sprejet, napovedala gospodarske sankcije proti Avstriji.

 

 

Komentarjev 5
  • igorgeus 14:31 10.januar 2018.

    Je.e se Ljubljani za te delavce. Itak so v glavnem Štajerci in Korošci. Verjetno bi bili najbolj veseli, če bi se odselili v Avstrijo. Zapomnite si, za vas ne bodo mignili s prstom, razen ko bo treba kaj pokasirat.