Svet
17 ogledov

V BiH navdušeni nad prvim McDonald'som

Policist je prepričan, da je bil preslan hamburger kriv za slabost. Žurnal24 main
V Bosni in Hercegovini so odprli prvo restavracijo s hitro prehrano McDonald's. "Postajamo del zahodne Evrope," je ob tem dejal lokalni politik. BiH je restavracijo s hitro prehrano dobila med zadnjimi v Evropi, nanjo čakajo le še Albanija, Črna gora in Kosovo.

"Postajamo del zahodne Evrope, sveta, od katerega smo bili odrezani," je ob odprtju dejal lokalni politik Aner Begić. "McDonald's je simbol zahodnega sveta in navdušen sem, da se BiH vključuje vanj." Restavracija je v prvih dneh pritegnila predvsem ljudi do 40. leta starosti.

Odprtja so se udeležili član tričlanskega predsedstva BiH Željko Komšić, ameriški veleposlanik Patrick Moon in župan Sarajeva Alija Behmen, ki mu je pripadla tudi čast, da je lahko prvi kupil hamburger. "To je ogromnega pomena za Sarajevo," je dejal. "Neposredni učinek so delovna mesta za okoli sto ljudi. S prihodom v Sarajevo pa McDonald's pošilja pozitivno sporočilo tudi drugim vlagateljem," je dejal.

Zaskrbljeni lastniki domačih restavracij

Nad prihodom konkurence naj bi bili po poročanju lokalnih medijev zaskrbljeni nekateri lastniki sarajevskih restavracij, ki večinoma prodajajo čevapčiče in podobno tradicionalno hrano. A lastnik ene najstarejših tovrstnih restavracij Adnan Mrkva je strah zanikal. "Prostora je dovolj za vse in konkurenca je lahko le pozitivna," je dejal, dobrodošlico ameriški verigi pa so izrazili z velikim pladnjem čevapčičev, ki so ga poslali na odprtje. "Najprej so bili presenečeni, kasneje pa so poklicali in se zahvalili zanje," je še povedal.

Komentarjev 3
  • srs86 01:25 01.avgust 2011.

    Se strinjam z JackD in Zalo...ČE bom že, ko bom šel v Sarajevo si bom rajši privoščil čevapčiče definitivno :)

  • Avatar Zala
    Zala 18:35 31.julij 2011.

    V deželi, kjer imajo dobro domačo hrano so navdušeni nad pomijami? Res, žalostno.

  • JackD 12:41 31.julij 2011.

    Briga me! Ko bom tam si bom vseeno raje privoščil domače čevape. In verjamem, da večina ostalih turistov (pa tudi domačinov) prav tako. :)