Svet
5413 ogledov

V BiH razglasili epidemijo. Kaj to pomeni?

Covid-19 v BiH Epa
Pristojni izpostavljajo, da ne gre za uvajanje novih ukrepov, pač pa za doslednejše izvajanje že sprejetih.

V Federaciji Bosne in Hercegovine je z današnjim dnem razglašeno stanje epidemije; kot izpostavlja pristojno ministrstvo za zdravje, je cilj slednje bolj učinkovito preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, poročajo tamkajšnji mediji. 

"Razglasitev epidemije covid-19 na celotnem terituroiju Federacije BiH podrazumeva bolj operativno delovanje vseh institucij, ki izvajajo ukrepe zoper širjenje covida-19," je zapisano v uradnem sporočilu ministrstva za zdravje. 

Izpostavljeno je še, da ponovna razglasitev epidemije ne prinaša uvajanja novih restriktivnih ukrepov, pač pa za doslednejše izvajanje tistih, ki so že predpisani. Gre predvsem za ohranjanje fizične distance, prepoved organizacije večjih zborovanj in obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih prostorih in nekaterih odprtih, kot so denimo tržnice. 

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Republike Srbske Branislav Zeljković je na današnji novinarski konferenci pri tem izpostavil, da je tudi epidemiološko slika na njihovem območju nezadovoljiva ter pri tem napovedal, da bodo najverjetneje uvedli tudi obvezno uporabo mask na prostem. 

Svetovna zdravstvena organizacija je pandemijo novega koronavirusa razglasila 11. marca; v Bosni in Hercegoviin je bilo na državni ravni tri mesece v veljavi stanje naravne ali druge nesreče, ravno takšen ukrep je veljal za Federacijo Bosne in Hercegovine. V Republiki Srbski so razglasili izredno stanje. 

V državi že tedne beležijo trimestno število novih okužb; danes so zabeležili 218 novih primerov bolezni covid-19. Največje število okuženih je v Sarajevu, kjer so v zadnjih 24-tih urah potrdili 37 novih primerov.  

Hrvaška obala Covid-19 Svet Spet težak dan za Hrvaško Testiranje na covid-19 Zdravje Novi podatki o okužbah v Sloveniji nič kaj spodbudni

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.