Svet
1293 ogledov

V Bolgariji prijeli Slovenca zaradi povezav s Hamasom

lisice pripor aretacija Simbolična fotografija
Prejšnji teden so v Bolgariji aretirali 37-letnega Slovenca, za katerim je bil razpisan evropski nalog za prijetje.

Bolgarska tiskovna agencija BTA poroča, da so prejšnji teden v Sofiji aretirali 37-letnega slovenskega državljana, ki ga v Avstriji iščejo zaradi kriminalnih aktivnosti in povezav s Hamasom. Aretirali so ga 24. novembra na podlagi evropskega naloga za prijetje.

BTA še piše, da gre za 37-letnega E. A. Odločitev o njegovi izročitvi Avstriji po do zdaj znanih podatkih še ni bila sprejeta.

Bolgarska Državna agencija za nacionalno varnost (SANS) je prek svoje spletne strani sporočila, da niso našli podatkov o povezavah pridržanega Slovenca z bolgarskimi državljani in tujci, ki bivajo v Bolgariji. Preverba je bila opravljena pred aretacijo. Agencija je ob tem dodala še, da aktivnosti, ki jih očitajo aretiranemu moškemu, niso povezane z Bolgarijo.

Z ministrstva za zunanje in evropske zadeve so sporočili, da o tej zadevi niso bili uradno obveščeni: "Prav tako oseba ni zaprosila za konzularno pomoč Slovenije."

Slovenski državljani so v preteklosti že bili osumljeni in celo obsojeni zaradi povezav s terorističnimi skupinami. V začetku novembra 2020 so v terorističnem napadu na Dunaju umrli štirje ljudje, ranjenih je bilo 23. Pristaš Islamske države Kujtim Fejzulai, ki so ga policisti ubili, naj bi streljal s kalašnikovim, dostavljenim iz Slovenije. Toda dobavitelj, 32-letni-Štajerec, ni imel neposrednih stikov s skrajneži in nazadnje so ga obsodili na devetmesečno pogojno zaporno kazen zaradi prav tako posredovane pištole, ki pa je Fejzulai niti ni uporabil.

Slovenska policija je maja 2016 prijela Roka Ž. in ga izročila Italiji, ker naj bi tam izuril dva pripadnika Islamske države. Po prestanih dveh letih zapora so ga izgnali nazaj v Slovenijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • jakec42 13:05 28.november 2023.

    Ali smo mi bili tudi teroristi,ko smo se odcepili na silo od Juge?

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 11:47 28.november 2023.

    Hamas ni teroristična skupina, pač pa osvobodilna! Teroristi so usrani židi, ki izvajajo genocid nad Palestinci! Naj živi Palestina, smrt Izraelu!