Svet
21 ogledov

V času inavguracije prišlo do incidenta

protesti Washington EPA
Nedaleč od kraja, kjer je potekala slovesna prisega novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je prišlo do incidenta med več sto protestniki, ki nasprotujejo novemu predsedniku.

Protestniki, oblečeni v črno, so metali kamenje in razbili več oken, policija pa jih je razgnala s solzivcem. Večina glasnih protestov v ameriški prestolnici ob močni policijski prisotnosti je potekala mirno. Na njih so se zbrali tisti, ki se zavzemajo za pravice priseljencev, proti vojni, za legalizacijo marihuane ter proti rasizmu in za pravice žensk.

protesti Washington | Avtor: EPA EPA

protesti Washington | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

 

V črno oblečeni mladi pa so se ločili od skupine protestnikov ter s kamenjem razbili okna neke banke in izložbe restavracije s hitro hrano, tako da jih je policija razgnala s solzivcem. Protestniki so vzklikali "Ne deportacijam, ne Klu Klux Klanu, ne fašističnim ZDA!" poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policija je sporočila, da so aretirali 95 ljudi. Policisti se še vedno občasno spopadajo s protestniki severno od poti inavguracijske parade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za soboto napovedan velik protest

Številne znane osebnosti iz sveta filma in glasbe, ki se v znak protesta zaradi Trumpovih stališč inavguracije danes ne udeležujejo, medtem pozivajo in napovedujejo svojo udeležbo na sobotnem "Pohodu milijona žensk", ki naj bi se ga v Washingtonu udeležilo več sto tisoč žensk in drugih, ki bodo izrazili podporo pravicam žensk.

Udeležbo na protestu so med drugim potrdile igralke Julianne Moore, Amy Adams in Patricia Arquette, pa tudi igralci Robert De Niro, Paul Rudd in Tim Robbins. Na pohodu bo govorila igralka Scarlett Johannson ob aktivistki za človekove pravice Angeli Davis in feministični avtorici Glorii Steinem. Po poročanju medijev se bosta protesta v soboto udeležila tudi komičarka Amy Schumer in pevka Katy Perry.

protesti Washington | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 4
  • Zmago 08:55 22.januar 2017.

    Bravoooo mariborski in ljubljanski kockobacači ??? Mej dun, pa ne da je Gorenak poslal policiste nad njih. Ja, ja ...................... to je zagotovo............. POLICIJSKA država, ko ni več svobode in se ne sme več metat granitnih kock, požigat, grozit na ...prikaži več domovih,.......Ups......... nekaj sem zamešal ............. a ni to v največji izvoznici demokracije ZDA ???......... a ni Nemčija imela nekoč podobnih ?? pol so jih pa same ta nedolžne spakirali v delovna taborišča ???Uf ene stvari so si tako na las podobne, da sem že čisto zmeden, kateri so ta pravi DEMOKRATI in kateri ta pravi FAŠISTI ???

  • sprehajalec 22:57 20.januar 2017.

    Upam, da se je tudi Edi Žitnik nagoltal solzilca... Vsaj enkrat v življenju, vojske verjetno itak ni služil....

  • Gigiiinjo 22:51 20.januar 2017.

    mladi istih let kot jas. samo da živijo v idealnem svetu ki se jim pokvari ko ni po njihovo. obnašanje kot da jim je cel svet nekaj dolžen in protestiranje za vsako pizdarijo.. kam bomo prišli s takimi lajbeki