Svet
897 ogledov

V "evrovizijskem" tekmovanju EU zmagala Pariz in Amsterdam

Evropska unija, Evropa EPA
V zapleten postopku glasovanja, ki še najbolj spominja na evrovizijsko glasovanje, je v boju za Evropsko agencijo za zdravila (EMA) zmagal Amsterdam, Evropski bančni organ (EBA) pa se seli v Pariz.
Samo glasovanje je potekalo v nekakšnem evrovizijskem slogu, kjer so države podeljevale tri, dve in eno točko. Ker pa članice lahko glasujejo tudi zase, bodo glasovi članic, ki ne kandidirajo - torej tudi Slovenije - še toliko bolj pomembni. V zadnjih mesecih in tednih so bili tako meddržavni obiski tudi v znamenju pogajanj, lobiranj in diplomatskega trgovanja.
V boj se za nobeno od agencij se niso spustile le baltske države (Litva, Latvija in Estonija) ter Madžarska in Slovenija. Za manjšo agencijo (EBA) se je prijavilo osem držav, med tem ko se za večjo nagrado v obliki sedeža Evropske agencije za zdravila (EMA) prijavilo kar 19 držav.
 
Države so glasovale o vseh prispelih predlogih, razen, če so države pred tem odstopile.

Lobiranje, lobiranje, lobiranje ...

Slovenija je tako svoje tri točke v tekmi za agencijo za zdravila najverjetneje - glasovanje je bilo tajno in glasovnice so bile po vsakem krogu uničene - namenila Milanu, v Rimu pa so pri tem pristali na pogovore o vrnitvi umetnin, ki so bile s slovenskega ozemlja odnesene pred in med drugo svetovno vojno, v pospešitev uresničevanje 19. člena italijanskega zaščitnega zakona o vračanju nepremičnin, ter zagotovili vrnitev in obnovo Narodnega doma v Trstu do leta 2020.

Katero mesto oziroma članico je Slovenija podprla v tekmi za manjši bančni organ, ni jasno in zaradi morebitni potencialnih "zamer" med državami najverjetneje tudi ne bo. Poleg potencialne taktike na današnjem glasovanju je vlada minuli teden namreč sprejela sklep o kandidaturi Slovenije za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, kar je tudi verjetno igralo vlogo pri slovenski taktiki.

Milano Slovenija Trgovanje za glasove v tekmi za veliko nagrado EU

Na koncu je odločil žreb

Od kandidature za Agencijo za zdravila (EMA) z okoli 900 zaposlenimi je danes dopoldne kot prva uradno odstopila Hrvaška, ki je navedla, da "postopek izbire ne zagotavlja vrednotenja vseh kriterijev na enak način" in je bil "izpostavljen sugestivnim ocenam iz Eme", nato pa še Malta in Irska.

Države so nato glasovale o vseh preostalih kandidaturah. Po prvem krogu glasovanja so imeli največ glasov Milano (25) ter Amsterdam (20) in Koebenhavn (20), v tretjega pa sta se uvrstila Milano in Amsterdam, kjer je na koncu odločil žreb, potem ko sta imeli obe kandidaturi enako število glasov.

Sedež Evropskega bačnega organa, za katerega so se potegovali Bruselj, Dublin, Dunaj, Frankfurt, Luksemburg, Pariz, Praga in Varšava - pa se seli v Pariz. V drugem krogu so se uvrstili Dublin, Pariz in Frankfurt, ki so prejeli po trinajst, deset in štiri glasove. V tretjem krogu pa naj bi vnovič odločil žreb.

Preselitev sedežev evropskih agencij naj bi sicer končali do leta 2019.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:22 21.november 2017.

    Farmacija je največji biznis saj ti ovce pridejo same v štacuno ! To je asociacija na naše TV reklame ,ki prodajo še drek v prahu samo ,da ga pravilno predstavijo .

  • Avatar Leon
    Leon 09:20 21.november 2017.

    Od kandidature za Agencijo za zdravila (EMA) z okoli 900 zaposlenimi je danes dopoldne kot prva uradno odstopila Hrvaška, ki je navedla, da "postopek izbire ne zagotavlja vrednotenja vseh kriterijev na enak način" in je bil "izpostavljen sugestivnim ocenam iz ...prikaži več Eme", nato pa še Malta in Irska. Hrvati so bili jezni na Slovenijo ,ker jim ni dala glas !