Svet
28 ogledov

V Franciji prijeli Haradinaja

 Ramuš Haradinaj EPA
Na podlagi srbske tiralice je bil aretiran kosovski politik, bivši haaški obtoženec Ramuš Haradinaj. Njegovo aretacijo je potrdila tudi njegova družina.

Po poročanju albanskih medijev je bil Ramuš Haradinaj prijet na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je izdala Srbija leta 2004. Obtožujejo obtožuje ubojev in vojnih zločinov na Kosovu v letih 1998 in 1999, ko je tam potekala osamosvojitvena vojna kosovskih Albancev.

Kot je povedal Avni Arifi iz Haradinajeve stranke, so ga prijeli na francoski strani letališča v Baslu, ki sicer leži na tromeji med Švico, Nemčijo in Francijo, še poroča Tanjug.

Haradinaj je bivši poveljnik Osvobodilne vojske Kosova, bil pa je tudi predsednik vlade v Prištini. Zaradi obtožb vojnih zločinov se je moral zagovarjati tudi na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ki pa ga je leta 2012 oprostilo vseh obtožb in izpustilo na prostost. Srbija pa svoje tiralice kljub temu ni umaknila.

Na podlagi stare srbske tiralice v sistemu Interpola iz leta 2004 je Haradinaja junija 2015 za kratek čas prijela tudi Slovenija. Incident je tedaj razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo, ko je Kosovo sporočilo Ljubljani, da se je Haradinaj vračal čez ozemlje Slovenije s posebne diplomatske misije v tujini, pa so mu vrnili potni list in je lahko zapustil Slovenijo. Septembra 2015 se je potem zaradi tega incidenta morala na interpelaciji zagovarjati tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Komentarjev 2
  • MihaPu 00:21 05.januar 2017.

    Končno dobra novica. Dajte ga srbom, oni že vedo kako delati s takšnimi izmečki na raženj naj ga dajo pa je. Bravo za Francijo. Največji nato-trgovec z organi terorist je od sedaj v ujetništvu. Čudno, da sem prebral kaj takšnega ...prikaži več v zahodnih medijih. Ali to pomeni, da se stvari spreminjajo na bolje? Upam. Pravici mora biti zadoščeno.

  • jozicamurn 22:21 04.januar 2017.

    Tako, soditi mu v Srbiji. Ta albanec je pobijal ljudi (večinoma srbe) s teroristično skupino OVK in trgoval z njihovimi organi. Ukvarjal se je tudi z drogo in orožjem. Bil je aktiven v politiki Kosova (ravno to je smešno). Sama ...prikaži več mafija. Seveda ga je NATO branil, saj ista mafija sodeluje skupaj. Haradinaj in Thachi. Oba bi bilo potrebno zapreti. Kosovo je še vedno in bo ostalo v jurisdikciji Srbije. Bravo Francija!