Svet
3 ogledov

V Fukušimi zajezili iztekanje

Fotografija prej in po tem: luknja (levo), skozi katero je uhajala radioaktivna Žurnal24 main
V jedrski elektrarni Fukušima so delavci zamašili luknjo, skozi katero je radioaktivna voda odtekala v ocean. A kaj ko niso prepričani, ali je bila to edina razpoka.

V luči težav z jedrsko elektrarno Fukušima bo Evropski parlament danes razpravljal o jedrski varnosti.

Japonski delavci so danes zjutraj po več dneh uspešno zamašili razpoko v enem od reaktorjev, skozi katero je iz jedrske elektrarne Fukušima radioaktivna voda odtekala v ocean.

Prezgodaj za veselje
Odgovorni niso povsem prepričani, da je bila to edina razpoka, radioaktivna voda pa se še naprej nabira v kompleksu. Nevarnost bodo odpravili šele, ko bodo obnovili hladilni sistem. Za zdaj reaktor še naprej hladijo z morsko vodo, ki jo nato spuščajo nazaj v morje. Pristojni zatrjujejo, da ta radioaktivna voda ne bo imela vpliva na morsko življenje, saj se v morju razprši. Kljub temu je Indija že prepovedala uvoz vseh rib z Japonske.

Do zdaj so uradno potrdili 25 tisoč žrtev potresa in cunamija.

Uspeli z vodnim steklom
Razpoko so najprej poskušali zadelati s cementom in drugimi snovmi, vendar neuspešno. Zdaj jim je to uspelo s tako imenovanim vodnim steklom oziroma natrijevim silikatom, porabili so ga 1.500 litrov.

Nesreča v Fukušimi med Černobilom in Otokom treh milj
Posledice nesreče v japonski jedrski elektrarni Fukušima naj ne bi bile tako hude kot v Černobilu leta 1986, vendarle pa veliko hujše kot po nesreči v ameriški jedrski elektrarni na otoku Treh milj leta 1979, so danes ocenili strokovnjaki Združenih narodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.